U toku su radovi na postavljanju centralne bine kraj Tise | Foto: V. Jankov
U toku su radovi na postavljanju centralne bine kraj Tise | Foto: V. Jankov

Prvi ovogodišnji avgustovski dan protekao je u Bečeju svečano i radno, a tokom vikenda biće paradno. Sve povodom opštinskog praznika Dan ravnopravnosti.

Trebalo je punih devet godina da prođe od kako je ustanovljeno da Dan opštine bude 1. avgust, jer je tog datuma 1774. godine Austrijski dvor, pored srpskog pravoslavnog  življa, povlastice i privilegije dao i stanovništvu ostalih veroispovesti Potiskog dištrikta sa sedištem u Bečeju, pa da se pristupi višednevnoj manifestaciji zabavnog karaktera. A, kako je neko prilikom jedne svetkovine rekao – „kad je bal, nek je Tanderbal“, Bečejci su se setili toga i, upravo, počinje „prvenac“ takvog imena, koji bi trebalo da preraste u tradiciju.

-Pripremili smo bogat i sadržajan program, koji će, smatrali smo, zadovoljiti sve uzrasne dobi. Rečju, svako će naći nešto za sebe i svi će biti zadovoljni. Direktno učešće će uzeti nekoliko stotina aktera, a očekujemo da „Tanderbal“ poseti i uživa u njemu preko deset hiljada Bečejaca i gostiju iz okruženja, rekao nam je v. d. direktora Turističke organizacije opštine Bečej Goran Sadžakov.

Na Zelenom korzou će biti Etno bazar | Foto: V. Jankov
Na Zelenom korzou će biti Etno bazar | Foto: V. Jankov

Sva dešavanja će se održati u Tisi i njenom priobalju, što će u aktuelnoj tropskoj vrelini dati posebnu draž i svežinu. Upravo zbog toga je manifestacija dobila „podnaslov“ – Festival na Tisi. Ali, valja dodati kod najveće krivine „panonske princeze“ u srpskom toku, pa sve dobija na atraktivnosti. Etno bazar će biti otvoren 4. avgusta u 16 sati i raznorazne đakonije moći će da se vide i kupe tokom tri dana duž Zelenog korzoa. Svečano otvaranje manifestacije „Tanderbal 2017.“ s vatrometom na kraju predviđeno je za 20 sati, a onda počinje svirka. Prvo će nastupiti bend „In progres“, od 22. sata do ponoći predstaviće se Ivana Peters i Negativ, a do tri sata iza ponoći mlade će zabavljati muzika DJ.

Prema programskom sadržaju, subotnji dan će biti udaran. Već u 9 sati startovaće atletski maraton „Trčim za Tisu“ dužine 10 kilometara, a sat vremena kasnije počinje plivački maraton nešto kraće distance. Istovremeno kreću i brojne kreativne radionicem od ekologije i grnčarstva, preko rezbarenja i slikarstva, do streličarstva i foto broda, na terenima Goranskog parka i uz samo reku. Za 13 sati je predviđena (ne)spojiva aktivnost – „Spajamo Banat i Bačku – ljudski lanac u Tisi“. Potom sledi Tiski spust do ostrva na reci kod Novog Bečeja, koje je za ovu priliku dobilo ime „ostrvo hrane“. Od 20 sati kreće muzički maraton, u kom će prvo nastupiti dečiji bendovi, potom bend „Plavi ptičić“, od 22 sata na bini kraj Tise potenciometre će odvrnuti do kraja legendarna „Riblja čorba“, a do tri sata iza ponoći raspoloženje će držati muzika DJ.

Atletičari uređuju stazu za maraton | Foto: V. Jankov
Atletičari uređuju stazu za maraton | Foto: V. Jankov

Trećeg dana, 6. avgusta, pored Etno bazara i kreativnih radionica, u Goranskom parku će od 11 sati biti održano Streličarsko takmičenje, a od 15 sati nastupaju kulinari i takmičiće se u kuvanju riblje čorbe. Znajući da je prva nagrada 60.000 dinara, druga 30.000 i treća 10.000 dinara, očekuju se vrsni majstori. Za 17 sati je predviđena aktivnost imena „Radionice i igre bez granica“. Nastupi najmlađih folkloraca previđen je za 18 sati, a tamburaški program uz proglašenje pobednika u kulinarstvu za 20 sati. Na kraju je muzički program u kom će od 21 sat učešće uzeti bečejski bend „Fingerbang“, od 22 sata svira bend „Loci Jatsik“ iz mađarske prestonice Budimpešte i posle ponoći do dva sata ujutru biće muzika DJ.

Za „prvenac“ više nego dovoljno, a sve će biti, kako naglašava prvi čovek bečejske opštine Dragan Tošić, analizirano i u želji da naredni bude još atraktivniji. Mane će biti otklonjene, a vrline poboljšane. Ne treba zaboraviti da će dogodine i ambijent biti atraktivniji, jer bi trebalo da se realizuje projekat „Tiski vrbak“ na mestu gde će se ove godine prvenac održati.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име