Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Od početka školske godine u školskim zonama širom Srbije dogodilo se 39 saobraćajnih nezgoda, u kojima je dvoje dece teže, a 14 lakše povređeno, prenose mediji.

Ovu informaciju je agenciji Tanjug potvrdio Aleksandar Radenković, radnik Uprave saobraćajne policije.

– Ako posmatramo bezbednost dece u školskim zonama uopšte, možemo reći da je svake godine sve manji broj nezgoda, rekao je Radenković.

Prilikom provere bezbednosti saobraćaja u zonama škola, policijski službenici poseban akcenat stavljaju na proveru prekoračenja brzine, upotrebe pojaseva, pravilnog prevoza dece, prelaska pešaka na predviđenim pešačkim prelazima i zabrani parkiranja u navedenoj zoni.

Roditeljima je veoma važno da znaju da deca mlađa od 12 godina moraju da putuju na zadnjem sedištu. Ova deca su obično dovoljno visoka da nema potrebe za korišćenjem dečijeg autosedišta ili dodatnog sedišta, ali u svakom slučaju moraju biti vezani. Deca starija od 12 godina mogu da sede napred, ali je naravno i dalje obavezno korišćenje pojasa. To su vitalne stvari koje oduzimaju jako malo vremena, ali ih roditelji i dalje ne prate, dodao je Radenković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име