Skupštine opštine Bečej donela je na jednoj od prethodnih sednica novu odluku o mreži osnovnih škola. Ta odluka, usvojena je na bazi odgovarajućeg elaborata, potom je dostavljena pokrajini i pokrajinska vlada dala je na nju saglasnost.

Ranije je na osnovu analize sistema obrazovanja osnovnih škola na teritoriji opštine konstatovano da su zastupljene sve delatnosti osnovnog obrazovanja, izuzev baletskog, i da je mreža osnovnih škola proširena uvođenjem osnovnog obrazovanja odraslih pri jednoj osnovnoj školi, što omogućuje da se, kako je rečeno, „obrazovanje u bečejskoj opštini realizuje na još kvalitetniji način i da bude još dostupnije svim njenim stanovnicima“.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš je ranije u poseti Bečeju izjavio da postoji dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i obrazovnim ustanovama čiji su rezultat promene u obrazovnom sistemu u bečejskoj opštini. Odgovarajući u julu na pitanja novinara o tome da li je uspostavljanje mreže osnovnih škola, u stvari, usmereno ka racionalizaciji broja prosvetnih radnika, Njilaš je odgovorio da te dve stvari nisu direktno povezane, ali da odluka o mreži škola utiče i na zapošljavanje, jer ako bi bilo potrebe da se smanji broj ustanova, to bi sigurno uticalo i na broj zaposlenih, međutim, u Bečeju za to nema potrebe. Nije došlo ni do spajanja dveju osnovne škole u Bečeju, „Petefi Šandor“ i „Sever Đurkić“, o čemu se govori nekoliko godina unazad. Takva je odluka usledila zbog broja dece i specifičnosti tih škola, obrazovanje na mađarskom jeziku. I pored ovakvih argumenata nije poznato da šta će biti za nekoliko godina.

– Na predlog akta o mreži škola tražili smo saglasnost Saveta nacionalne zajednice mađarske nacionalne manjine. Nema zatvaranju odeljenja, spajanja škola. Sve ostaje po starom dok se propisi ne promene, rekla je zamenica predsednika opštine Eržebet Kinka.

Prema rečima zamenice predsednika Skupštine opštine Bečej Edit Silađi prioritet je da se ni jedno odeljenje na zatvori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име