Upoznavanje članova Radne grupe i diskusija o oblastima koje lokalni antikorupcijski plan treba da pokrije i dogovor o doprinosu svakog pojedinačnog člana, bili su tema prvog sastanka Radne grupe za izradu Lokalnog antikorupciskog plana opštine Bečej.

Naredni sastanak biće zakazan već za narednu sedmicu da bi se ispoštovali predviđeni rokovi i da bi opština Bečej početkom sledeće godine dobila antikorupcijski dokument.

Bečejsko udruženje mladih, zahvaljujući podršci Agencije za borbu protiv korupcije, sprovodi projekat „Zajedno ka održivim lokalnim antikorupcijskim politikama” čija je jedna od aktivnosti i izrada Lokalnog antikorupcijskog plana.

Skupština opštine Bečej je 16. oktobra obrazovala Radnu grupu za izradu Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije opštine Bečej od 16 članova, od kojih je četvoro predstavnika građana.

Zadatak Radne grupe je da u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013 – 2018 godine, prikupi podatke potrebne za analizu stanja u oblasti borbe protiv korupcije u opštini Bečej, pripremi izradu nacrta Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije sa definisanim prioritetima za njegovo sprovođenje, sprovede o tome javnu raspravu i nakon toga dokument dostavi Opštinskom veću opštine Bečej radi utvrđivanja predloga i Skupštini opštine Bečej na usvajanje.

Nakon što se izradi nacrt dokumenta usvoji u Skupštini opštine Bečej, što je predviđeno početkom naredne godine, sa ciljem da se on i sprovede na propisan način i da donese odgovarajuće efekte, biće formirano i telo za praćenje njegove primene.

Sve lokalne samouprave u Srbiji morale su do leta prošle godine da usvoje antikorupcijske planove i osnuju antikorupcijska tela. Usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana obaveza je nastala otvaranjem Poglavlja 23 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име