Ambrozija je jedna od najopasnijih alergenih biljaka zbog koje mnogi sa strahom očekuju period kada ona počinje da cveta. Zbog toga što kiša nije dugo padala, koncentracija polena je trenutno viša od graničnih vrednosti.

Inače, od 15 do 30 polenovih zrnaca po kubnom metru vazduha ne izaziva alergijske reakcije kod stanovništva. U opštini Bečej stanje je ovih dana alarmantno, a to govori i podatak da je 27. avgusta izmereno čak 1.020 polenovih zrnaca po kubnom metru vazduha. Ambrozije u najvećoj potiskoj opštini ima svuda, po ulicama, zapuštenim travnatim površinama, u blizini igrališta, neposredno kraj Tise.

Prema rečima člana Opštinskog veća opštine Bečej, budući da se od 1. do 5. septembra očekuju najveće vrednosti, jer tada cvetaju bočne grane ambrozije, komunalne službe svakodnevno kose i uklanjaju korov.

Prema planu u opštini Bečej ambroziju treba uništiti u Bečeju sa ukupno 26 lokacija, u Bačkom Gradištu na pet, u Bačkom Petrovom Selu pet, Mileševu i Drljanu ukupno dve, kao i u Radičeviću i u Poljanicama.  Te površne veličine su 32 hektara, dok, na osnovu ranijih iskustava komunalaca, ali i alarmantnih podataka iz Agencije za zaštitu životne sredine, pomeniti spisak lokacija biće znatno proširen.

Prema Programu korišćenja sredstva budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2016. godinu za suzbijanje ambrozije predviđeno je 1.000.000 dinara, dok je oko 500.000 usmereno i za monitoring polena u vazduhu.

Izveštaj o stanju alergenog polena građani mogu da prate i na sajtu Opšttine Bečej, a prema tim podacima, koje ažurara Agencija za zaštitu životne sredine, u narednim danima neće biti promena koncentracije. Cvetanje ambrozije traje od kraja jula do kraja septembra. Osobama koje su alergične na polen preporučuje da izlaze uveče u šetnju, kad rosa smanji koncentraciju polena u vazduhu, ili posle kiše. Oni koji imaju problema moraju da se obavezno pridržavaju propisane terapije lekara i da redovno održavaju higijenu nosa fiziološkim rastvorom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име