Rezultati monitoringa kao i izveštaji o finansiranju kampanje ukazuju da je ovo najskuplja kampanja koju je Srbija ikada imala. Republički budžet je bio dominantan izvor prijavljenih prihoda, a za skoro polovinu prijavljenih rashoda (krediti, neplaćene usluge) krajnji izvor prihoda je i dalje nepoznat, rečeno je na okruglom stolu koji je u Bečeju 17. jula organizovala Transparentnost – Srbija, u saradnji sa Bečejskim udruženjem mladih. BUM je na prethodnim izborima monitorisao tok novca kampanja u severnobanatskom, srednjebanatskom i južnobačkom okrugu.

Pored predstavnika Transparentnosti – Srbija Nemanje Nenadića, programskog direktora i Zlatka Minića, saradnik organizacije, na skupu na kom se govorilo o problemima u primeni Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i o izbornoj kampanji u 2012. godine, prisustvovala je i Maja Srećković iz Agencije za borbu protiv korupcije. Na okruglom stolu je rečeno da je najznačajniji test primene Zakona bilo finansiranje izborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore u maju prošle godine.

Transparentnost i zakonitost finansiranja političkih partija i izbornih kampanja su među temama kojima organizacija Transparentnost – Srbija do sada najviše bavila. U proleće 2012, Transparentnost – Srbija organizovala je praćenje finansiranja kampanje za majske predsedničke, parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. BUM je bio angažovan kao partnerska organizacija Transparentnosti – Srbija, koja je pratila aktivnosti stranaka tokom kampanje u severnobanatskom, srednjebanatskom i južnobačkom okrugu. BUMovci su prisustvovali svim većim skupovima, fotografisali i popisivali sve, od bilborda i količine i učestalosti plakatiranja, do bina, razglasa i angažovanih autobuskih prevoza na mitinzima.

 [widgetkit id=71]

 – Namera nam je da na ovom okruglom stolu kroz disksiju sa predstavnicima političkih stranaka, medija, nevladinih organizacija i relevantnih institucija razmotrimo ključne probleme u primeni ovog Zakona, kako one koje smo uočili na nivou cele zemlje. Diskusija sa okruglih stolova poslužiće Transparentnosti Srbija kao osnova za predlog zakona i državnih mera koje će doprineti transparentnosti finansiranja političkih stranaka i otklanjanju svih nedoumica koje proizilaze iz nedovoljno jasno formulisanih zakonskih rešenja, objasnio je Nemanja Nenadić.

Inače, prethodna izborna kampanja je prva koja je bila podvrgnuta kontroli nezavnisnog državnog organa, a to je Agencija za borbu protiv korupcije. Pored toga, na sastanku je rečeno i to da, iako su uočene mnoge nepravilnosti tokom kampanje na nivou cele države, samo dve krivične prijave su podnete, jedna zbog kupovine glasova, a druga zbog zloupotrebe službenog položaja. To je, kako su govornici ocenili, posledica i nedostatka otvorenog poziva tužilaštva i garancija za svedoke. Pojedini politički subjekti nisu dostavili Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaje o trošenju novca za vreme izborne kampanje. Pored toga, nepravilnosti ima još. Naime, veliki broj izveštaja nije adekvatno popunjen, neke od partija nisu u izveštajima prikazale sredstva izdvojena za, recimo, iznajmljivanje autobusa sa kojima se išlo na stranačke skupove, utvrđeno je i da su pojedine političke partije finansirali korisnici socijalne pomoći. Primećeno je povećanje hitnih postupaka javnih nabavki za vreme kampanje. Pored toga, značajan je porast aktivnosti javnih funkcionera, te politička promocija povezana sa korišćenjem javnih resursa i još nekoliko vidova zloupotrebe javnih sredstava.

Jedan od problema se nalazi i u medijskim propisima i problema u vezi sa opšteobavezujićim uputstvom Republičke radiodifuzne agencije. Upravo u tom delu nedostaje, kako je rečeno, sistemsko praćenja i adekvatne reakcije. Prema podacima, koji su doduše nepotpuni jer nisu sve stranke dostavile izveštaje, za kampanju u Bečeju lokalne stranke su potrošile 1.074.969 dinara.

Okruglom stolu su prisustvovali i, između ostalih, predsednik opštine Vuk Radojević, članovi Opštinskog veća Dragan Kovačev i Dalibor Kekić, pomoćnik predsednika opštine Aleksandar Marić, poslanik demokratske stranke u skupštini Vojvodine Slobodan Zlokolica, član opštinskog odbora demokratske stranke Goran Strajnić, Ferenc Berček, član predsedništva RAB-a (Biro za radijsko oglašavanje) i Nandor Horvat iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

Izveštaji političkih subjekata sa izbora za odbornike opštine Bečej

Od svih političkih subjekata na lokalnom nivou koje smo imali prilike da vidimo na izbornim listama 2012. godine, samo sedam ih je podnelo potpune izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije.

G17 plus – 132.027,64 dinara,

Srpska napredna stranka – 238.988,00 dinara

Liga socijaldemokrata Vojvodine – 20.050,00 dinara,

Socijalistička partija Srbije – 0,00 dinara,

Srpska radikalna stranka – 27.885,00 dinara

Demokratska stranka – 628.858,60 dinara

Partija ujedinjenih penzionera Srbije – 27.144,48 dinara

Ostali politički subjekti (Demokratska stranka Srbije, Lista za Preokret – Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Pokret mađarske nade i Za sve nas – građanski savez Mađara, Nova Srbija, Socijaldemokratska partija Srbije) nisu podneli izveštaje ili su izveštaji bili nepotpuni ili pogrešno sastavljeni, te će Agencija za borbu protiv korupcije u narednom periodu uputiti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Kazne propisane Zakonom kreću se od 200.000,00 do 2.000.000,00 dinara. Agencija je do sada već obradila i podnela zahteve protiv pet stranaka mađarske nacionalne manjine koje su učestvovale na proteklim izborima. Naime, prema rečima Maje Srećković pomenute političke partije uopšte nisu dostavile izveštaj o troškovima kampanje za lokalne izbore u opštini Bečej u 2012. godini.

[widgetkit id=72]

Glavni zaključci monitoringa

Najveći deo prijavljenih prihoda izborne kampanje došao je iz budžeta (oko 55 odsto za parlamentarne izbore i 85 odsto za predsedničke izbore). Posmatrano u dinarima, iznos finansiranja iz budžeta je udvostručen u odnosu na prethodnu izbornu kampanju. Iako je ovo uvećanje budžetskih dotacija dovelo do povećanja transparentnosti podataka o izvorima finansiranja kampanje, ono je takođe uticalo na to da ukupni troškovi kampanje budu veći. Drugi najzastupljeniji vid prihoda su krediti banaka, oko 30 odsto (12 procenata za predsedničke izbore), što otvara pitanje iz kojih izvora će ovi krediti biti otplaćeni U strukturi prijavljenih prihoda, veoma mali deo čine sredstva prikupljena iz privatnih izvora; oko 15 procenata prihoda za parlamentarne i pet za predsedničke izbore. Donacije građana imaju zanemarljivu ulogu u finansiranju kampanja. Vrednost ukupno prijavljenih troškova parlamentarne i predsedničke izborne kampanje je dvostruko viša nego na prethodnim izborima. Ukupno posmatrano, prijavljeni troškovi za obe vrste izbora iznose oko tri milijarde dinara, što iznosi više od 400 dinara po jednom državljaninu Srbije ili više od 750 dinara po glasaču.  U prijavljenim troškovima kampanje za obe vrste izbora, lavovski deo zauzimaju troškovi oglašavanja na TV stanicama (za parlamentarne izbore iznosi više od 75 odsto).  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име