Ilustracija | Pixabay
Ilustracija | Pixabay

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Idén a mai napig Szerbiában 25 nő halt meg családon belüli erőszak következtében.

A nőgyilkosság (femicid) folytatódik. A közvélemény joggal van megriadva és felháborodva. Sokkoló eset volt a kis Petra (3) meggyilkolása is, amely idén októberben történt. A hároméves kislányt a saját édesapja folytotta meg, feltehetően egy vödör vízben. Az állam a nők elleni erőszakot továbbra sem ismeri méretes társadalmi problémaként. Még mindig nem alakítottak ki egy olyan adatgyűjtési rendszert, amellyel adatokat gyűjtenének a meggyilkolt nőkről. Ezzel kérdéssel leginkább a női egyesületek és szervezetek, valamint a média, és az internetes portálok foglalkoznak.

Ezeket a gyilkosságokat élettársak, volt élettársak vagy házastársak követik el, és ezt meg kell állítani.

Külön aggodalomra ad okot, hogy a 25 nőgyilkosság elkövetői közül nyolcan öngyilkosok lettek, hatan pedig öngyilkosságot kíséreltek meg. 2021-ben 26 nőgyilkosság történt, öt elkövető a gyilkosság után öngyilkos lett, míg 2020-ban a 29 nőgyilkosság esetében 10 esetben követtek el öngyilkosságot.  A 2017 és 2020 közötti időszakban az elkövetők háromnegyede kísérelt meg öngyilkosságot vagy követett el öngyilkosságot a nőgyilkosság után – olvasható a „Lőfegyverrel elkövetett nőgyilkosságok eseteinek elemzése” című kiadványban.

Az elkövetők öngyilkossággal való fenyegetőzése is a partnerek bántalmazásának számít. Ez különösen vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor az áldozat elhagyja a bántalmazót, aki ezután öngyilkossággal fenyegetőzik, hogy ezáltal visszaszerezze az uralmat áldozata felett.

“A féltékenység nem a szeretetet kifejezésének az eszköze, ezért senkinek sincs joga elvenni mások életét. Férfiak, kérjetek segítséget, és ne használjátok az öngyilkossággal való fenyegetést a női partnerek elleni erőszak további formájaként.” – írja a Férfiak a nők elleni erőszak megszüntetéséért elnevezésű szervezet a férfiakhoz idézett felhívásában.

“A patriarchális környezetben a férfiak születésüktől fogva nyomás alatt vannak, hogy férfiak legyenek, és ez a nyomás egész életükben kíséri őket – légy férfi! A mai világban a férfiak szerepe más. Ezért arra hívjuk fel minden férfi figyelmét, hogy változzon, és ne legyen olyan személy, aki azt gondolja, hogy fizikai erővel vagy lelki bántalmazással bármilyen problémát meg tud oldani a kapcsolataiban.” – írja a felhívásban.

A cikk szerint új  oktatási programokra van szükség a fiúk és fiatal férfiak számára, hiszen velük senki nem foglalkozik, miközben ők azok, akiknek ezt a „férfivilágot“ az egyenlőség világává kell alakítaniuk. Szóvá teszi azt is, hogy az Oktatási Minisztérium betiltotta a VIII. osztályos biológia tankönyv módosítására vonatkozó törekvéseket. Ugyanakkor a szexualitásról szóló beszéd bármilyen formája az iskolákban – természet- vagy társadalomtudományok keretében – nem kívánatos, és nem megengedett.

Tudjuk, hogy a nők elleni szexuális zaklatás és bántalmazás, valamint a nők elleni erőszak minden egyéb formája mindenhol jelen van – különböző szakmákon belül, minden nemzeti, etnikai vagy társadalmi csoportban. Mi, férfiak, akik nem ilyenek, felemeljük szavunkat az erőszak ellen, és azt mondjuk, hogy mindig mi leszünk a nők legerősebb bátorítása és támogatása.

A nők elleni szexuális zaklatás és bántalmazás, valamint a nők elleni erőszak minden egyébb formája mindenhol jelen van – különböző szakmákon belül, minden nemzeti, etnikai vagy társadalmi csoportban.

“Mi férfiak, akik nem vagyunk ilyenek, emeljük fel a hangunkat a nők elleni erőszak ellen, és biztosítsuk a nőket arról, hogy mi mindig a legerősebb támaszként állunk mellettük.” – írja a Férfiak a nők elleni erőszak megszüntetéséért elnevezésű szervezet.

NE LÉGY MEGFIGYELŐ. REAGÁLJ!

A szervezet által megindított Ne lény megfigyelő. Reagálj! Elnevezésű kezdeményezéshez olyan férfiak csatlakoznak, akik harcolnak a nők elleni erőszak ellen.  Akezdeményezéshez csatlakozó férfiak a szervezet által kidolgozott okirat aláírásával kötelezettséget vállaltak arra, hogy reagálnak az erőszak minden megnyilvánulására, és soha nem folyamodnak a nők elleni erőszakhoz – fizikai, verbális, szexuális, pszichológiai, gazdasági vagy bármi máshoz.

Az okirat aláírásával minden olyan férfi csatlakozhat a kezdeményezéshez, aki osztja az erőszakmentesség és a nők jogainak tiszteletben tartását.

Az óbecsei Szociális Központ adatai szerint 2021 folyamán 357 személy számára kellett helyet biztosítani védett házban, 207 személy esetében indult ügymenet bántalmazás, illetve elhanyagolás vagy elhanyagolás gyanuja miatt.

2021 folyamán 154 erőszakos esetet regisztráltak, Óbecse község területén.

Az erőszakos tettek legtöbb esetben a pszichológiai és a fizikai bántalmazás valamilyen formájában jelennek meg. A korábbi évekhez képest nőtt a nők ellen elkövetett erőszak. A családon belüli erőszak megelőzése érdekében összesen 454 sürgősségi intézkedést hajtottak végre, 298 esetben a helyi rendőrség, 156 esetben pedig az óbecsei Szociális Központ. 24 esetben gyermekek ellen elkövetett családon belüli erőszak miatt indítottak eljárást.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име