Nakon intervencije veterinara
Nakon intervencije veterinara

Radnici Prihvatilišta za napuštene životinje su pre dva dana u bečejskom ataru pronašli štene u teškom stanju. Psu starom tek pet meseci je nakon veterinarske intervencije odstranjena strela koja je probola uho, deo vrata i zakačila nogu. Mlada ženka se trenutno nalazi na oporavku u bečejskom prihvatilištu, blizu mesta gde je i pronađena.

U pitanju je štene koje je nađeno u ataru kod Iđoškog puta, bez svesti. Nakon mučenja i probadanja strelom, verujemo da je ostala bez snage i zaglavila se u žbunu. Rane koje je zadobila mučenjem stare su i nekoliko dana, kaže za portal MojBečej.rs Kristina Stepanov iz Prihvatilišta za napuštene životinje.

Pas se trenutno solidno oporavlja, priča Stepanov, ali ima veliki strah od ljudi, što je verovatno posledica mučenja.

-Sumnjamo da je ovaj pas zlostavljan duže vreme, s obzirom na fizičke, ali i druge posledice koje su vidljive, iako je tek štene. Strela kojom je pogođena se, kako sam uspela da se informišem, koristi za krivolov divljači, ističe Kristina Stepanov.

Tokom njenog višegodišnjeg angažmana u zbrinjavanju napuštenih životinja, kaže Stepanov, bilo je pasa koji su imali veće povrede, ali se nisu ovoliko plašili ljudi. Međutim, ima nade i za Strelu, kako su je, simbolično nazvali.

Nakon intervencije veterinara
Nakon intervencije veterinara

-Moramo postepeno da je privikavamo na ljude, kojih se neverovatno plaši, jer beži i od samog glasa čoveka. Međutim, plaši se i drugih životinja, te boravi sa nama u prostoru, gde budu prisutni i drugi psi njene starosti. Tako može da vidi kako se prema njima ophodimo, da ih mazimo i brinemo o njima, jer na to nije navikla, očigledno. Ne smemo ni socijalizaciju da forsiramo, da je držimo rukama ili da je pomeramo jer su rane sveže, tek zarastaju. Trebaće još vremena da prođe da bi bila spremna da se preseli u dom kakav zaslužuje, objašnjava naša sagovornica koja dodaje da su slučajevi zlostavljanja životinja u Bečeju retki, ali kad se dogode – najgore su vrste.

Iako slučajevi zlostavljanja pasa nisu nešto što se često dešava, na sreću, ipak su radnici Prihvatilišta, pa i sami građani, nailazili proteklih godina na pse obešene među drvećem, sa urezanim vratovima, žicama na šapama koje su morale biti amputirane, žive životinje u zatvorenim džakovima nađene na periferiji grada.

Ubijanje i mučenje životinja, prema zakonima Srbije, krivično je delo za šta sleduje novčana ili zakonska kazna.

Podsetimo, pre nekoliko dana mediji su izvestili o smrti psa koji je, nakon što mu je dete od 12 godina iz Novog Sada zakucalo ekser u glavu, te je nesrećna životinja podlegla povredi.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име