Ilustracija | Foto: Arhiva
Ilustracija | Foto: Arhiva

Opštinsko veće opštine Bečej je sredinom jula donelo rešenje o obrazovanju saveta za prava deteta.

Članovi Saveta su: Dalila Dujaković, članica Opštinskog veća opštine Bečej zadužena za područje obrazovanja i socijalne zaštite, koja je predsednica ovog tela, dok su ostali članovi sledeći: Izabela Šormaz, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej, zamenica predsednice Saveta, Dunja Šormaz, diplomirani sociolog Centra za socijalni rad Bečej – zadužena za oblast smanjenja siromaštva dece, Gordana Brežančić, diplomirani defektolog, tiflolog – logoped u ŠOSO „Bratstvo“ Bečej, članica Interresorne komisije- zadužena za oblast zaštite dece sa smetnjama u razvoju, Tatjana Mitić, direktorka Predškolske ustanove „Labud Pejović“ Bečej – zadužena za oblast kvalitetnog obrazovanja za svu decu, Silvija Subakov, diplomirani psiholog u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“ Bečej, predsednica Interresorne komisije – zadužena za oblast zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja, Gabrijela Ivošević, pedijatar u Domu zdravlja Bečej – zadužena za oblast boljeg zdravlja za svu decu, Gizela Zahar Keri, pravnica u Centru za socijalni rad u Bečeju – zadužena za oblast zaštite dece bez roditeljskog staranja, Ivona Božović, direktorka Centra za socijalni rad u Bečeju – zadužena za oblast zaštite dece u riziku i sukobu sa zakonom, Dane Mandić, član Opštinskog veća opštine Bečej zadužen za područje sporta, turizma i odnosa sa javnošću – zadužen za oblast unapređenja kulture i informisanja.

Zadaci Saveta su da prati primenu propisa u oblasti ostvarivanja prava deteta, sarađuje sa stručnim ustanovama i drugim udruženjima i pribavlja mišljenje o problemima u ostvarivanju prava deteta, uspostavlja i redovno ažurira bazu podataka u cilju praćenja ostvarivanja LPA za decu, planira priorite Lokalnog plana akcije za decu u programskom budžetu opštine Bečej, bavi se pitanjima zaštite prava deteta i praćenje ostvarivanja prava i položaja deteta u zajednici, podnosi izveštaj o realizaciji predviđenih aktivnosti po oblastima na godinu dana Opštinskom veću opštine Bečej, te da razmatra i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava deteta.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Saveta obavljaće Biljana Gagić, diplomirani pravnik, u Odseku za društvene delatnosti, u Odeljenju za opštu uprvu i društvene delatnosti opštinske uprave opštine Bečej, kao sekretar Saveta.

Podsetimo da je opština Bečej usvojila Lokalni akcioni plan za decu za period 2021-2024. godine, u junu ove godine. U strateškom cilju 9.1 – Praćenje napretka i ostvarivanje LPA za decu u Opštini Bečej, kao specifični cilj predviđeno je praćenje ostvarivanja dečijih prava kroz dostupnost službi i predviđeno formiranje Saveta za prava deteta kao posebnog opštinskog radnog tela za praćenje ostvarivanja dečijih prava.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

1 KOMENTAR

  1. ajde kad pisete tako lepo i tacno,naveli ste za tatjanu mitic da je zaduzena za oblast kavlitetnog obrazovanja za svu decu.Za svu decu molim vas,odkud VIP odeljenja u zabavistima gde ona vedri i oblaci.Jos jednom,odkud VIP odeljenja u zabavistima opstine becej ??!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име