Povodom obeležavanja međunarodnog dana Roma opštinu Bečej su posetile direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Lekić Mihajlović i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović gde su sa predstavnicima opštine Bečej razgovarale o položaju Roma u najvećoj potiskoj opštini.

Najveći napredak opština Bečej beleži u oblasti obrazovanja Roma, što je ključno za unapređenja položaja Roma. U proteklih osam godina je smanjen je broj osipanja dece iz sistema obrazovanja, sa 30 odsto na 10 odsto, u većoj meri kod učenika srednjih škola u Bečeju.

Potrebno je da više Roma ima fakultetsku diplomu i visoko obrazovanje i na tome će se raditi u narednom periodu još više.

Do 2016. godine je svega dvoje studenata romske nacionalnosti iz opštine Bečej diplomiralo, osam godina kasnije njih je 10.

Za unapređenje položaja Roma i Romkinja u opštini Bečej potrebno je da se angažuju zdravstveni medijatori koji bi promovisali preventivne preglede i pomogli lakšem snalaženju Roma u sistemu zdravstva, rečeno je na sastanku. Nedostaje i novi Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u opštini Bečej, budući da je prethodni istekao pre tri godine. Ipak, romska zajednica prepoznata je u ostalim dokumentima javnih politika u opštini Bečej, ističe koordinatorka za romska pitanja opštine Bečej.

Delegacija je nakon razgovara u opštini posetila Tehničku školu Bečej, jedinstvenu u čitavoj Srbiji po tome što tamo sa učenicima radi tri profesora romske nacionalnosti.

Roma, prema podacima sa popisa stanovništva iz 2022. godine u opštini Bečej ima 882, koliko ih se izjasnilo da pripada toj nacionalnoj manjini. Procena je da je realan broj najmanje 1.600.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име