Osnovna škola „Petefi Šandor“ u Bečeju ipak neće biti zatvorena, odlučeno je krajem marta.

Iako je prvobitna preporuka Radne grupe za izradu elaborata o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Bečej bila da se škola u Donjem gradu zatvori, jer, kako je navedeno, ne ispunjava zakonom propisane uslove, najpre u pogledu broja učenika, to se, zbog odluke Opštinskog veća opštine Bečej ove, pa ni naredne četiri godine, ipak neće desiti.

Opštinsko veće opštine Bečej nije prihvatilo predlog Radne grupe da se od ove godine u opštini Bečej, smanji broj škola i vratilo ga je na doradu.

-Dobili smo zaključak Opštinskog veća da se elaborat doradi. Dobili smo preporuku da ostane mreža škola iz 2015. godine, kao i da se uzmu sve specifičnosti opštine Bečej, posebno onih delova Bečeja gde živi stanovništvo mađarske nacionalne manjine, rekla je predsednica Radne grupe za izradu elaborata mreže osnovnih škola u opštini Bečej Suzana Đukić.

Izmenjeni elaborat o mreži osnovnih škola u ponovo je od kraja marta u proceduri javne rasprave, nakon čega se upućuje Opštinskom veću, potom Skupštini opštine Bečej, pa resornom pokrajinskom sekretarijatu, ali i ministarstvu prosvete.

OŠ „Petefi Šandor“ od ukupnog broja učenika oko 80 odsto čine đaci mađarske nacionalnosti. Škola sa tradicijom dugom 64 godine ima tek 253 učenika, dok je minumum 480.

Pitanje održivosti novog rešenja ostaje otvoreno, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je broj učenika daleko od porasta. U narednoj školskoj godini, kako smo saznali od pomoćnice predsednika opštine zadužene za obrazovanje, takođe se očekuje smanjenje broja učenika, kako zbog toga što se stanovništvo seli, ali i zbog nepovoljnog prirodnog priraštaja.

Lokalne samouprave u Srbiji morale su do 27. marta da usvoje nove mreže osnovnih škola.

Podsetimo na to da je OŠ „Petefi Šandor“ prikupljala peticiju protiv zatvaranja, koju je potpisalo oko 9.000 ljudi.

Kako je prenela subotička Pannon RTV, za opstanak ove škole lično se zauzeo i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara koji je od predsednika države Aleksandra Vučića tražio podršku kako na bečejsku školsku ustanovu ne bi bio stavljen katanac.

 

Opširnije u TV prilogu

3 KOMENTARA

  1. Posle svega red bi bio da predsednica Radne grupe podnese ostavku i napusti položaj u Opštini. Nestručnost i bahatost, izazivanje uznemirenja velikog broja građana Bečeja više nego dovoljan motiv prededniku Tošiću da ukoliko ostavku sama ne podnese istoj uruči otkaz.

  2. Slažem se sa Vladimirovim komentarom. Zna se da ona vedri i oblači u bečejskoj prosveti i da je ta ideja samo njena. Smena dotične pod hitno nego šta, 9.000 ljudi je potpisalo da se smeni! G.predsedniče da li ste vi predsednik građana? Koliko još loših stvari treba da istrpimo pa da se loši i bahati kadrovi sklone?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име