Kinološkom društvu Bečej pripala je čast da prvi u okruženju, a možda i svetu, ove godine organizuju, svoju osmu po redu, Međunarodnu izložbu pasa svih rasa CACIB 2020.

Bez obzira što su za organizaciju atraktivne manifestacije na raspolaganju imali samo osam dana, Bečejci su sve uradili besprekorno i sa svih strana su stigle pohvale. Odmah valja primetiti da je odziv bio izuzetan, jer je od prijavljenih 535, kroz devet improvizovanih ringova prodefilovalo 523 pasa deset FSI odgajivačkih grupa iz svih krajeva Srbije i 15 država sa tri kontinenta, Argentine, Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Indonezije, Italije, Mađarske, Kanade, Rumunije, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Švajcarske i Španije.

-Imajući u vidu odziv poslednjih godina, ove smo organizovali izuzetno masovnu izložbu. Jer, dobili smo odobrenje KSS da prvi organizujemo izložbu posle pandemije koronavirusa i verovatno bi bio i veći odziv da su mogli da doputuju vlasnici sa svojim ljubimcima iz Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke, Češke, Francuske… Ali, imali smo pasa i iz nekih od ovih zemalja, jer su psi bili ovde na hendlovanju, pa su prijavljeni za izložbu. Sve FCI grupe su bile masovno popunjene, a posebno nas raduje prisustvo dvadesetak hrtova iz desete FCI grupe, kojih je malo na izložbama ili ih, čak, i nema.  To je dokaz više da je kinologija veoma razvijena kod nas, a prodefilovalo je i mnogo ljubitelja pasa, što je potvrda da je kinologija popularna u Srbiji. Dodala bih da smo imali paklenih osam dana, jer je veliki posao trebalo u tako kratkom vremenskom roku uraditi. Zaključila bih da KSS nije pogrešio što je, baš, nama dodelio organizaciju ovogodišnjeg „prvenca“, jer smo položili ispit, ponosno ističe u ime organizatora bečejske izložbe Sanja Momčilović Bognič.

Sanja Momčilović Bognič
Sanja Momčilović Bognič

Prvi je razlog za radost imao Čedomir Luburić iz Kaća, čiji je bostonski terijer Džek Pot pobedio u dve kategorije, junior vodič i svojih rasnoj grupi, potom se istinski radovao Šapčanin Darko Pantić, jer je njegov engleski poenter Dizi vio prvi u konkurenciji lovnih pasa. Poseban razlog za radost imao je i Bačkogradištanac Dejan Klajić čiji je pas bigl, zvučnog imena Ronaldo, proglašen za najlepšeg bečejskog psa, a kasnije je potvrdio kvalitet i u svojoj grupi. Za najboljeg mladog psa proglašen je rotvajler Remo Timit Tor, vlasnika Darka Veselića iz Valjeva, a pehar namenjen najlepšem odgajivačkom paru pripao je Nebojši Gajiću iz Zmajeva za njegove nemačke kratkodlake ptičare.

Delegat KSS na izložbi u Bečeju Štefica Lazić imala je težak zadatak da odredi četiri najlepša psa izložbe. Sve pohvale otišle su na račun predivnog nemačkog patuljastog špic – pomeranca imena Mansu.

-Mansu ima četiri godine i pravi je internacionalni šampion, pošto je pobeđivao, pored Srbije, na izložbama u Južnoj Koreji, SAD, Filipinima, Tajlandu… Naravno da se radujemo tituli u Bečeju, jer nam je po dobru godina počela, rekao nam je posle prijema velikog pobedničkog pehara vlasnik Mansua Danijel Šišić iz Beograda.

Pehar namenjen drugopasiranom psu izložbe otišao je u mađarski grad Siget Sent Mikloš, a osvojila ga je ženka Sajonara rase Lasa  Apso vlasnice Ištvane Čizmadie, a labradoru retriveru Zorana Jojića iz Čelareva pripalo je treće mesto.

Kao i na svakoj kinološkoj izložbi, organizator nije štedeo na peharima. Pored velikog pobedičkog pehara i tri nešto manja za najlepše pse manifestacije, peharima su nagrađeni svi prvaci rasa, prvaci FCI grupe, kao i najlepši psi u kategoriji bebi (tri do šest meseci), najmlađoh (šest do devet meseci), juniora, veterana, lovački i bečejski psi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име