Posle nešto više od dva meseca, otkako je počeo sa radom, Osnovni sud u Bečeju radi punim kapacitetom. Iako je broj nasleđenih predmeta bio veliki u odnosu na broj stanovništva, nakon što je migracija predmeta završena, kako je rekao portparol suda Marko Božović, postupa se u svim referadama, a ne samo u hitnim postupcima.

 

Od početka marta dolaskom Arpada Bučua popunjeno je i sedmo sudijsko mesto. Sudija Buču, čije je prebivalište u Adu, donedavno je radio u Subotici, međutim, na lični zahtev, ali i zbog potreba bečejskog suda, budući da je osposobljen da vodi predmete i na mađarskom jeziku, zatražen je njegov premeštaj u najveću potisku opštinu. On će, kao i sudija Karolj Šmit, postupati u krivičnoj materiji i suditi i na mađarskom jezik.

Pored toga, portparol Božović je na konferenciji za novinare naveo da je Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, i na predlog vršioca funkcije predsednika suda Gorana Čimburovića, uvršten i jedan radnik računovodstva. To će, kako je dodao, olakšati rad bečejskog suda.

Takođe, prema smernicama koje je izdao Vrhovni kasacioni sud, oformljen i je tim za rešavanje zaostalih predmeta.

– Stari predmeti ne mogu nestati, ali se moraju svesti na normalnu meru, istakao je Marko Božović.

Pored toga, Visoki savet sudstva dao je uputstvo za formiranje komisije za povećanje poverenja javnosti u rad sudstva.

– Da bi se negativna slika promenila i pravosuđe treba da učini nešto. Mi sa svoje strane želimo da učinimo sve što možemo da se ta negativna slika promeni. Tome je doprinelo i pravosuđe, ali i oni koji ga su prethodnih nekoliko godina vodili, rekao je Božović.

Ima rezultata u saradnji suda i drugih državnih organa

Trideset lica upućena su na izdržavanje kazne zbog teških krivičnih dela. To je, kako je istakao Marko Božović, možda i najznačajniji rezultat otkako je ponovo formiran sud.

– Ta lica su se nalazila na teritoriji opština Bečej i Novi Bečej, nisu bila nedostupna državnim organima, ali zbog trome strukture nije moglo da se postupa brzo, naveo je portparol bečejskog suda.

  Bečej i Novi Bečej su poznate kao relativno mirne sredine, a iz Osnovnog suda navode da će se truditi da to tako i bude.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име