A szívátültetésre váró óbecsei Ferencz Lajos gyógyulásáért gyűjtenek barátai, kollégái.

Egy 28 éves óbecsei fiatalemberért mozdult meg az elmúlt napokban Vajdaság: Ferencz Lajosra szívátültetés vár, jelenleg a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján ápolják. Kezelésének és rehabilitációjának költségei olyan magasak, hogy messze meghaladják a család anyagi lehetőségeit.
Lajosnál 2011-ben diagnosztizáltak súlyos szívbetegséget, és bár már ekkor felvetődött a szívátültetés lehetősége, Lajos a gyógyszeres kezelést választotta, és egy ideig jól is érezte magát. A fiatalember augusztusban lett rosszul, és egy ideig Kamenicán, majd Kaposváron kezelték, egy héttel ezelőtt pedig Budapesten műtötték meg. A fiú édesapja, Ferencz Attila a Magyar Szó érdeklődésére annyit közölt: Lajos jelenleg műszívre kapcsolva várja a fejleményeket. Barátai egy Világcsavargó Lui Budapesten gyógyul című chatbeszélgetésben értesülnek az állapotáról.

Ferencz Lajos a Press Szó munkatársaként dolgozott, és a lapban így mutatkozott be olvasóinak: „Szeretek írni. Szeretek olyan emberekkel beszélgetni, akik életük során kiválasztottak egy olyan szellemi teret, amin belül tettekkel elértek valami pozitívat a magyar közösség számára. Ezektől az emberektől szeretnék tanulni és ezt a lehetőséget a szélesebb környezetemnek is megmutatni. Fontosnak tartom a közösség építését és úgy tűnik, erre egyre nagyobb igény mutatkozik. Szívesen veszek részt különböző civil kezdeményezésekben, aktívan zenélek, fotózom, írok, verselek, slammelek… Életcélom maradandót alkotni.” Ezekért a célokért Lajos sokat tett: újságírói munkája mellett gyakran szervezkedett, és több civil egyesület munkáját is segítette.

Most neki van szüksége mások támogatására. A család tetemes költségeinek a fedezése érdekében összefogtak a barátok, ismerősök: február 5-én a topolyai Kodály Zoltán MMK által szervezett farsangi táncház teljes bevételét ajánlották fel a javukra, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör jubileumi ünnepségén is volt lehetőség adakozni, szombaton pedig a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban megtartott Bálint-napi táncházon ugyancsak adományokkal támogatták Lajos gyógyulását. Az ott fellépő Fokos zenekar tagjainak a tájékoztatása szerint ez utóbbi eseményen több mint 27 ezer dinárt sikerült összegyűjteni.
A Press Szó Lajosról szóló cikkét követően a Wemsical Serbia ifjúsági szervezet is elindított el egy kreatív akciót, ennek keretében a szervezet közösségi oldalán lehet licitálni neves művészek által felajánlott alkotásokra. Az A(rt)UKCIÓ LAJOSÉRT című kezdeményezés során befolyó pénzt Lajos édesanyjának a folyószámlájára küldik el a nyertesek. Licitálni a műalkotásokra február 22-éig, azaz hétfőig lehet, egy-egy tárgy kikiáltási ára ezer dinár.

Azok, akik pénzadománnyal szeretnének segíteni, banki átutalással az alábbi dináros számlaszámra küldhetnek pénzt: 170-0010199944005-41, UniCredit Bank. A számla tulajdonosa és a befizetések címzettje Ferencz Erzsébet, Lajos édesanyja (lakcím: 21 220 Óbecse, Sindelić utca 100.). A beérkezett pénzt Lajos kezelésére, rehabilitációjára és gyógyszereire, valamint a család budapesti tartózkodásának költségeire fordítják. A várható szívátültetés díját a betegbiztosítás fedezi.

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име