Pojedini eksponati s pravom privlače posebnu pažnju
Pojedini eksponati s pravom privlače posebnu pažnju

Mala sala izložbenog prostora Gradskog muzeja Bečej popunjena je eksponatima iz etnološke zbirke i izložba imena „Delovi nošnje“ biće dostupna posetiocima do kraja februara iduće godine.

Na svečanom otvaranju, pred zavidnim brojem posetilaca, sve je u ime ustanove pod čijim krovom se događaj dešavao pozdravio direktor Gradskog muzeja Akoš Tojzan, a autor atraktivne izložbe kustos etnolog Dušan Ivetić je izneo par podataka.

Direktor Gradskog muzeja Bečej Akoš Tojzan i autor izložbe Dušan Ivetić
Direktor Gradskog muzeja Bečej Akoš Tojzan i autor izložbe Dušan Ivetić

-Svi predmeti su iz naše zbirke, izuzev jednog iz Turije, i potiču s kraja 19. i početka 20. veka. Pripadaju srpskom ili mađarskom življu. Ukupno je prezentirano 49 predmeta, a izložene su i dve velike fotografije, jer prostor toliko dozvoljava. Većina je iz Bečeja i opštinskih naselja, ali ima po predmet ili dva iz bliže okoline, Ade, Mola, Nadalja, Srbobrana… Iz kolecije odeće mogu se videti ženske bluze, donji veš, jeleci, libade, kape, kecelje, košulje, prsluci, pojasevi, spavaćice, suknje, zatim dečije haljine, kecelje i prsluci, a od muške garderobe prikazani su svečani pastirski ogrtač, pamučne bele odevne gaće i košulja, crni prsluk i dva para kožnih čizama sa ojačanim sarama. Izložbu prati katalog u kom su fotografije svih predmeta s kratkim opisom i načinom nabavke, rekao je prilikom otvaranja izložbe autor Dušan Ivetić.

Reprezentativni svečani pastirski ogrtač
Reprezentativni svečani pastirski ogrtač

Imajući u vidu da će izložba biti dostupna do kraja februara, eto lepe prilike za školarce da ih organizovano posete i upoznaju se pojedinim delovima odeće s kraja 19. i početka 20. veka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име