Prvi posetioci bili su predškolci | Foto: Vlastimir Jankov
Prvi posetioci bili su predškolci | Foto: Vlastimir Jankov

Zahvaljujući saradnji Muzeja Vojvodine, koji je priredio izložbu „Muzej za decu“, i Gradaskog muzeja Bečej, koji je preuzeo atraktivnu izložbu, deca bečejske opštine su u mogućnosti da je posete, dosta toga nauče i zabave se u muzeju.

-Na ovaj način smo se uključili u Dečiju nedelju, ali izložba će biti u našem muzeju tri meseca, pa će sva deca moći da dođu grupno ili pojedinačno, vide je i zabave se. Ovo je, „muzej u muzeju“, jer je interaktivna izložba postavljena u jednoj prostoriji i prikazije istorijat igračaka od praistorije do danas, ali može i da se nauči šta se u muzejima čuva, kako se obavljaju konzervatorski radovi i, na kraju krajeva, da se deca zabave. To se posebno odnosilo na prvi dan izložbe, kada je u saradnji sa ovdašnjim Udruženjem građana „Biber“ organizovana kreativna radionica i deca su mogla da prave igračke od raznih materijala. Verovatno će ovakvih radionica biti još, o čemu ćemo predškolske i školske ustanove na vreme obavestiti, rekao nam je kustos bečejskog muzeja Nemanja Karapandžić.

Zanimljivo je i na saobraćajnom poligonu | Foto: Vlastimir Jankov
Zanimljivo je i na saobraćajnom poligonu | Foto: Vlastimir Jankov

Izložbu je prigodnom besedom otvorila idejni tvorac aktuelne izložbe i direktor Muzeja Vojvodine u Novom Sadu dr Agneš Ozer, a prvog dana su prisustvovale i autorke izložbe Tatjana Bugarski, Lidija Balj, Slađana Velendečić i Aleksandra Stefanov, koje su pristigloj deci pojasnije šta se u u muzeju radi, kako se predmeti sakupljaju, čuvaju i kako oni „pričaju“ zanimljive priče kada stignu u muzej.

-„Muzej za decu“ osmišljen je sa željom da našim najmlađim posetiocima približi kulturno nasleđe i muzej kao mesto učenja kroz igru. U posebno kreiranom prostoru izložene su igračke iz različitih perioda. Kao predmeti bliski deci, igračke otkrivaju magični svet igre i detinjstva, ali i svet odraslih koji oponašaju, rekla nam je u ime grupe autora Slađana Velendečić.

Oni su „krivci“ što je izložba ugledala svet | Foto: Vlastimir Jankov
Oni su „krivci“ što je izložba ugledala svet | Foto: Vlastimir Jankov

Na samom ulazu u „Muzej za decu“ posetioce obraduje ispovest igračke po imenu Meca: „Stigao sam u muzej kao jadni Meca, pa me je popravila konzervatorka Beca!“ Dalje su predstavljene igračke iz praistorije od keramike, pa igračke od drveta, onda su tu igračke koje predstavljaju životinje, a kroz igračke su predstavljeni društvo, konkretno moda i materijali od kojih se pravi odeća za igračke, slede priče o putovanju, stanovanju, školi, a može da se zaviri i u pozorište, pa onda na saobraćajni poligon…

Gužva u „Muzeju za decu“ | Foto: Vlastimir Jankov
Gužva u „Muzeju za decu“ | Foto: Vlastimir Jankov

Atraktivna izložba je dostupna posetiocima ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 14 sati, utorkom i četvrtkom od 7 do 19 sati, a postoji mogućnost posete i vikendom uz prethodnu najavu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име