Analiza javnih nabavki sa fokusom na sport koje su naručivale opštine Prokuplje, Blace, Majdanpek, Bečej i gradovi Užice i Loznica u 2015. godini, pravilnici i konkursi finansiranja sportskih organizacija u tim lokalnim samoupravama, bili su tema drugog seminara u okviru projekta „Otvoreno o sportu“ – Aktivni mladi za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta u Srbiji”.

Pored toga, teme skupa u Kovačici bili su i sukob interesa i zakonski okvir sa osvrtom na sport, analiza stanja na lokalnom nivou, novi Zakon o sportu i izrada preporuka za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta.

Opština Majdanpek primer je dobre prakse među opštinama i gradovima koje su u fokusu projekta. Lokalna samouprava u Majdanpeku je nakon kontrole Državne revizorske institucije i u skladu sa preporukama sa prvog seminara, pristupila izradi pozitivno pravne dokumentacije za regulisanje oblasti sporta.

Prema rečima Dejana Škorića, ranije je bilo više sredstava za mlade i sport, budući da je privreda bila razvijenija, a privredni subjekti odvajali novac za te društvene oblasti, dok je sada sve na teret lokalne samouprave.

Iako ima adekvatnu dokumentaciju, opština Majdanpek, kao i većina opština u Srbiji ima problem sa sportskom infrastrukturom, dok bi školski sport, kao važan segment sporta uopšte, trebalo da bude na višem nivou.

Gradska opština Sevojno postoji svega dve godine. Među prvim ciljevima koji su ostvareni bilo je osnivanje kancelarije za mlade koja u sklopu redovnih aktivnosti organizuje i sportske manifestacije, kaže Tanja Milovanović, predstavnica te opštine. Takvi susreti i druge aktivnosti okupljaju omladinu u Sevojnu, sa tendencijom da budu tradicionalni i masovniji.

Milovanović dodaje da joj je mnogo značilo učešće na prvom delu projekta, odnosno prvom seminaru, pa je bila u mogućnosti da pomogne u izradi neophodne dokumentacije.

Monitoring finansiranja sporta i odnosa lokalnih samouprava u Srbiji prema toj važnoj oblasti u lokalnoj zajednici, neophodan je kako bi se sredstva na adekvatan način raspodelila.

Projekat „Otvoreno o sportu – Aktivni mladi za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta u Republici Srbiji“ realizuje Bečejsko udruženje mladih uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име