Sedamnaest građana opštine Bečej učestvovalo je besplatnoj, aninonimnoj i brzoj proveri HIV statusa, zahvaljujući saradnji Omladine JAZAS-a iz Novog Sada sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine i Bečejskim udruženjem mladih. Iako se 1. Decembra kada je Svetski dan borbe protiv SIDE najviše govori o polno prenosivim bolestima, edukaciju o načinima zaštite i podsticaj na redovno testiranje treba raditi i češće.

U Bečeju je, pored besplatnog testiranja, u Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad održana radionica o polno prenosivim bolestima i prevenciji. Obe ove aktivnosti imale su za cilj da se apeluje na odgovornost svakog u prevenciji i prenošenju ove bolesti, ali i da se pošalje poruka podrške osobama koje žive sa HIV virusom.

U 2017. godini, zaključno sa 20. novembrom, na teritoriji Vojvodine zabeležen je 41 novootkriveni slučaj HIV infekcije. Od 1985. godine je 570 žitelja Vojvodine saznalo da je HIV pozitivno, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име