U svetu je 57 novinara ubijeno 2016. godine tokom obavljanja svog posla u odnosu na 67 koliko ih je stradalo 2015, posebno u ratom zahvaćenim zemljama, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF). Najmanje 780 novinara ubijeno je poslednjih deset godina zbog obavljanja svoje profesije, prema računici te nevladine organizacije.

U Siriji je smrtno stradalo 19 novinara i ona vodi po broju nastradalih pripadnika te profesije u svetu. Sledi Avganistan, gde je poginulo 10 novinara, Meksiko sa devet, Irak sedam i Jemen gde je ubijeno pet novinara, navodi se u godišnjem izveštaju.

Pored toga ove godine je stradalo i devet blogera i osam saradnika medija.

Smanjenje broja nastradalih novinara ove godine u odnosu na prošlu objašnjava se time što sve više novinara beži iz zemalja koje su postale suviše opasne kao što su Sirija, Irak, Libija, ali s druge strane su Jemen, Avganistan, Bangladeš i Burundi postali delimično „crne rupe za informisanje gde vlada nekažnjivost“, navodi ova organizacija.

Skoro svi novinari poginuli su u sopstvenim zemljama, osim njih četvoro koji su izgubili život dok su bili u nekoj stranoj zemlji.

Među žrtvama je Osama Džuma devetnaestogodišnji snimatelj za britansku agenciju Images Live, koji je ubijen 5. juna dok je pokrivao operaciju spasavanja posle bombardovanja stambene četvrti u Alepu.

Sa devet ubijenih novinara 2016. Meksiko ostaje zemlja sa najviše žrtava iz te profesije u Americi, navodi RSF i dodaje da je to takođe zemlja u miru u kojoj ima najviše žrtava među novinarima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име