becej centar 50

U okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica (EuroBirdwatch) Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje akcije širom cele zemlje. Tim povom će u Bečeju u nedelju 4. oktobra, na Ribnjaku, jednom od najvećih staništa u Srbiji, biti organizovano posmatranje ptica i to od 7, pa do 12 sati.

Kako navode iz Ekološke mreže „Panonika“ i Turističke organizacije opštine Bečej, stručni vodiči iz Društva ljubitelja prirode i organizacije „Falko“ iz Temerina, koji izuzetno dobro poznaju teren, vodiće proces.

Inače, Evropski vikend posmatranja ptica postoji 20 godina i okuplja oko 40 zemalja i više od milion učesnika. Na više od 33.000 događaja zainteresovani mogu više da saznaju o čudesnoj seobi ptica na jug, kao i sa kakvim se to problemima ti migranti susreću.

Cilj manifestacije jeste da ljudi nauče nešto više o pticama, njihovom životu, migraciji, potrebi zaštite njih i njihovih staništa. Što se bečejskog ribnjaka tiče, on je stanište na kome ima više od 22o vrsta ptica, a nije retkost da se tokom godine tu mogu naći velike kolonije čaplji i kormorana koje broje i do 1.000 parova, što je 2.000 jedinki samo ovih vrsta. Treba istaći i da se na njemu gnezde svih osam vrsta evropskih čaplji, a on je i, kako ekolozi kažu, raj za močvarice.

Ribnjak između naselja Bečej i Bačko Gradište je i nacionalno gnezdilište gaka i strogo zaštićenu vrstu mali vranac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име