A közhasznú információk biztosának utasítására Óbecse önkormányzatának át kellett adnia az Óbecsei Ifjúsági Irodának (BUM) az Idegenforgalmi Szervezet egyes kifizetéseire vonatkozó adatokat, amelyekről a BUM azt feltételezi, hogy azokra a közbeszerzési törvény megkerülésével került sor.

Zoran Kovač, a közigazgatási hivatal vezetője korábban azzal hárította a BUM kérését, hogy a szervezet egy rakás iratot kér, és ezzel megfosztotta a közvéleményt attól a jogától, hogy időben tájékozódjon az óbecsei Idegenforgalmi Szervezet működéséről, amivel megsértette a közhasznú információkhoz való hozzáférésre vonatkozó törvény rendelkezéseit.

Az óbecsei közigazgatási hivatal október elején utasította vissza a BUM kérését, amivel olyan adatok kerültek volna napvilágra, amelyekből a BUM szerint az derült volna ki, hogy 2016-ban és 2017-ben az Idegenforgalmi Szervezet törvénytelen módon bonyolított le több kifizetést.

A közhasznú információk biztosának a tájékoztatása szerint a közigazgatási hivatal jogtalanul tagadta meg az adatszolgáltatást.

A közpénzek felügyeletével és a korrupció elleni harccal foglalkozó szervezet a biztosnak címzett panaszában beszámolt arról is, hogy a Pénzügyminisztérium Kincstárigazgatóságától szerzett információk szerint egyes beszállítóknak egy éven belül több mint 500 ezer dinárt fizetett ki az Idegenforgalmi Szervezet úgy, hogy nem volt közbeszerzési eljárás, ráadásul a BUM állítása szerint a közbeszerzési portál adataiból kiderült az is, hogy az Idegenforgalmi Szervezet nem készített beszerzési tervet, amire a törvény kötelezi – mindezek pedig arra utalnak, hogy visszaélések történtek a közbeszerzések során.

A fentiek miatt kellene, hogy kiderüljön: mire és mennyit költött el az Idegenforgalmi Szervezet az adófizetők pénzéből.

A BUM azért kérte az óbecsei közigazgatási hivataltól ezeket a közérdekű adatokat, mert Óbecse község az Idegenforgalmi Szervezet alapítója és a közigazgatási hivatal pénzügyi osztálya végzi a könyvelési és kifizetési szolgáltatásokat, ezért birtokában van ezeknek az információknak és kötelessége azokat kérésre kiadni.

A BUM azt is szerette volna megtudni, hogy ezek a szolgálatok észleltek-e szabálytalanságokat az Idegenforgalmi Szervezet működésében, ahogyan azt a BUM gyanítja, valamint azt is szerették volna megtudni a hivatal vezetőjétől, hogy kivizsgálják-e a felmerült gyanúkat, és intézkednek-e az ügyben, de ezekre a kérdésekre sem érkezett válasz.

A hivatalvezető csupán arra adott volna lehetőséget, hogy a BUM munkatársai betekintsenek a kérdéses dokumentációba, ami nem felelt meg a BUM kérésének.

Az is kérdéses: hogyan lehetséges az, hogy se a községi tanács, se a községi képviselő-testület nem vette észre azt, hogy az Idegenforgalmi Szervezet munkájában komoly mulasztások történtek.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име