Dóra és édesanyja gyakran dolgozik együtt
Dóra és édesanyja gyakran dolgozik együtt

A hagyományos gyapjú- vagy tollpaplan valamikor kötelező hozomány volt és évtizedeken át szolgálta a családot – ahol megőrizték, nagy becsben is tartják őket.

Óbecse község területén valamikor több paplankészítő is dolgozott, az egyik közülük Oroszlámos Éva volt, akitől lánya, Papp Dóra is elsajátította a mesterség fortélyait.

Paplan készülhet gépi és kézi varrással is, de a kettő között óriási a minőségbeli különbség.  A kézzel varrott paplannál minden öltés kiszámított, megtervezett.

 • Egy kézzel varrott paplant nem csak megvarrni, de kifejteni is óriási munka. Én nagyon szeretek régi paplanokkal dolgozni, mert a kifejtéssel együtt a varrás titkai is felsejlenek – mondja Dóra.

Selyempaplan pár évtizeddel ezelőtt még minden falusi házban volt. Dóra is leginkább ezt az anyagot szereti, de használ damasztot és pamutot is.

 • A mi töltőanyagunk fésült, azaz kátolt gyapjúból készül. Akár tollat, akár gyapjút használunk, mindkettőből két és fél kiló megy egy paplanba. Ha a gyapjúpaplant szépen eligazítjuk, az úgy fog áll, ahogy elrendeztük, de a tollpaplant nem lehet egy helyben tartani – árulja el Dóra, aki a paplanvarráshoz használt cérnából is természetes anyagból készült pamutot használ.

  Pálcával habosodik a gyapjú
  Pálcával habosodik a gyapjú

Valamikor a paplankészítők házhoz jártak dolgozni és állva varrtak. Egy paplan elkészítése két ember számára is legalább 70 óra nehéz fizikai munka, de Dóra számára minden elkészült paplan élményt jelent.

Régebben a kétszemélyes paplanok voltak a keresettebbek, ma már inkább egyszemélyesek készülnek. A kézzel varrott, természetes anyagú paplanok rendkívül strapabíróak, az évtizedek alatt többször is fel lehet őket újítani, és évente meg kell egy kicsit szellőztetni őket.

Dórához főleg az idősebbek hozzák a régi paplanokat javításra, ilyenkor kifejtik, kimossák, átdolgozzák, kipótolják őket. Bár hozomány ma már nincs, a fiatal házasok egyre gyakrabban kapnak paplant nászajándékként. Dóra, miközben őrzi a paplankészítés hagyományát, igyekszik új mintákat és technikákat is használni. A paplankészítés fortélyait már a lánya is megtanulta tőle.

 

F.R.

1 KOMENTAR

 1. Kedves Dóra!
  Foglalkozik még gyapjú paplan készítéssel?
  Ha igen szeretném megcsináltatni tönkre ment gyapjú paplanomat.
  Nevem: Oriskó Ferencné
  Email címem: [email protected]
  Telefonszámom: +36204343473

  Ha tud magyarul nagyon várom válaszát: Üdvözlettel Oriskó Ferencné Erzsébet

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име