znamenitosti08

znamenitosti08

Staza zdravlja je izgrađena 2009. godine i nalazi se pored kanala kod stare brodske prevodnice. Predstavlja prostor na kome se ribolovci i sportisti stapaju sa zdravim okruženjem i prirodom. Okružena je vodom i šumom i idealna je za ribolov, trčanje i vožnji kajakom. U blizini se nalaze Šlajz, Tisa i Muzej industrijskog nasleđa.

Ova očuvana mrtvaja se granici ili protice kroz poljoprivredno područje velikog rita , „Bisernog ostrva“ i „ vikend“ područja Bačkog Gradišta i Čuruga. Dužina mrtvaje je oko 25 km i predstavlja najdužu mrtvaju kod nas uz reku Tisu. Odsecanjem od svog toka Mrtva Tisa je očuvala svoje prirodne vrednosti. Bogata je kvalitetnom vodom, a razlog tome je odsustvo zagadivača i odsustvo povezanosti sa rečnim tokom. Pogodno je mesto za sportski ribolov ( 23 vrste riba ), rekreaciju, odmor i uzgoj voćarskih i vinogradarskih kultura. 

„Park Prirode „Stara Tisa” kod BISERNOG OSTRVA stavljen je pod zaštitu (mart 2008. godine) radi očuvanja prirodnih, vodenih i vlažnih staništa, kao i brojnih biljnih i životinjskih vrsta od kojih su mnoge ugrožene. Prostire se na 391 ha od čega je 6 % u režimu zaštite II ( drugog ) a ostalo pripada III (trećem) stepenu zaštite i obuhvata tri opštine Bečej, Novi Bečej i Žabalj .Meandar TISE je najduži u Vojvodini i iznosi 24,5 km.

Na zaštićenom područiju dominiraju površinske vode i njihovim tršćaci kao i livade i šume u priobalnom delu. Cilj zaštite je očuvanje još preostalih površina koje pružaju utočište brojnih biljnim i životinskim vrstima i lako mogu nestati sa ovog područija. Najznačajnija vrednost Parka prirode je beli lokvanj koji je na listi prirodnih retkosti Srbije. Najzastupljenije je grupa vodenih biljaka koje su po nekim autorima reliktnog obeleženja u ovom delu Evrope,kao što je krocanj, vodeno leće, vodeni griz, žablljak. Za očuvanje biodiveziteta područija značajni su zuka i žabljak koji su prema stepenu ugroženost IUCN određeni kao kritički ugrožene vrste i nalaze se na Preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije.

Riblji fond je bogat sa 23 vrsta , zabeleženo je 7 vrsta vodozemaca i 3 vrste gmizavaca, registrovano je 166 vrsta ptica, od toga 87 vrsta je zaštićeno Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije, dok neke spadaju u grupu najugroženijih životinja na Planeti a to su mali vranac, patka njorka, orao belorepan, stepski soko koji su prolaznici ili retki gosti. Na CITES listi se nalazi tri izuzetno ugrožene vrste i to orao belorepen, stepski soko, kukuvija.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име