Posle Sremske Mitrovice, atraktivna likovna izložba „Amerika – mladi srpski akademski slikari Americi“ udomila se u Bečeju, zatim putuje u Apatin, pa redom u Knjaževac, Zaječar, Vrbas, Kulu, Novi Pazar, Aleksinac, Sombor, Beograd i završava putešestvije u malenom Kolutu.

-Prvo što moram da naglasim, jeste da su na izložbi zastupljeni mladi svršeni studenti i doktoranti sedam likovnih akademija, tri beogradske, kragujevačke, niške, novopazarske i novosadske, znači iz cele Srbije, koje su predložili profesori, likovni kritičari ili galeristi. Rečju, na aktuelnoj izložbi predstavljena je budućnost srpskog slikarstva. Drugi važan podatak je da je izložba humanitarnog karaktera, pošto će, posle svoje poslednje stanice po Srbiji u OŠ „Ognjen Prica“, sve slike ostati u vlasništvu škole i jedan takav umetnički opus će ubuduće ukrašavati školski ambijent. Najzad, moram da se zahvalim američkoj ambasadi na podršci i razumevanju, jer su mi pomogli da nastavim sa idejom da srpski slikari, svako iz svog ugla i delokruga interesovanja, bojama na platnu ovekoveči veliku i stalnu temu Amerika, rekao je, između ostalog, na svečanom otvaranju izložbe u bečejskoj galeriji „Krug“ idejni tvorac izložbe Miloš Mandić.

Tako je nastavljena višegodišnja saradnja Gradskog pozorišta Bečej, pod čijim je krovom galerija „Krug“, sa vlasnikom Likovne kolonije „Kulut Mandić“ Milošem Mandićem, u čijoj je organizaciji realizovan aktuelni projekat.
-Pre tri godine je Likovna kolonije „Kolut Mandić“ realizovala grupnu izložbu imena „Amerika – srpski slikari Americi“, kada je je dvadesetpet savremenih srpskih slikara izložilo svoja dela i izložba je obišla deset gradova u Srbiji. Sada su u žiži mladi srpski akademski slikari s istom tematskom idejom. Dodao bih da je ovo perspektiva srpskog slikarstva i vajarstva i da su sve slike odlične, pa vredi isložbu pogledati, dodao je autor pratećeg katalog Zoran M. Mandić.
O značaju realizacije ovakvih i sličnih ideja, govorili su predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i predstavnica ambasade SAD i Beogradu Dina Shand, koji se izložbu zvanično otvorili.
Posetioci u Bečeju imaju priliku da do 1. marta vide 32 slike različitih autora i dva vajarska dela. U pitanju su likovna ostvarenja različite tehnike izražavanja, koja reprezentuju ono što je trenutno najbolje na likovnoj sceni Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име