Pet svetskih prvaka, jedini superligaš u opštini: Neizvestan opstanak kuglaša u Bačkom Gradištu

0
627

Kuglaški klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta ima razloga da slavi posle tradicionalne manifestacije Sportskog saveza opštine Bečej – Izbor sportiste 2015. godine, jer je dvostruka svetska kadetska šampionka Hermina Lukač proglašena za najbolju sportistkinju najveće potiske opštine, kuglašicama je pripao epitet najbolje ženke ekipe, a treneru Milanu Kaćanskom je uručena nagrada za 25 godina trenerskog rada u kuglanju. Međutim, kako da slave, kada je kuglana već nekoliko meseci u mraku.

Elektrodistribucija je bila bez milosti i zbog nagomilanog duga od oko 250.000 dinara, koji nije samo njihov, prestala da isporučuje električnu energiju. Niko u klubu neće da kaže, ali bi sve tri nagrade menjali za izmirenje duga i ponovno svetlo u klubu, koje bi im omogućilo da redovno treniraju i na takmičarskom planu beleže bolje rezultate.

– Posle rekonstrukcije Sportskog centra, svaki klub je dobio svoje brojilo, a nama je u tal ostalo staro sa ogromnim brojem utrošenih kilovata. Sav dug se svalio na naša pleća. Upozoravali smo ljude u Sportskom savezu, lokalnoj samoupravi, ali niko nije reagovao. Većina sportskih klubova u Bečeju imaju optimalne uslove za rad ulaskom u Sportski centar. Oni nemaju problema s vodom, grejanjem, električnom energijom, održavanjem higijene… Mi u naseljenim mestima o svemu moramo da vodimo računa, a niko nam ne refundira, bar ne u dovoljnoj meri, sredstva za te nemene, monolog je ogorčenog predsednika i trenera Kugaškog kluba Vojvodina u Bačkom Gradištu Milana Kaćanskog.

A treba znati da klub ima šezdesetak registrovanih kuglaša u svim uzrasnim kategorijama obe, ženske i muške, konkurencije. Senirke su se taman, posle 16 godina, izborile za povratak u elitu i sada će, zbog banalnog razloga, možda izgubiti status superligašica. Znajući šta se desilo kada su prošli put ispale iz Prve lige…

-Gotovo decenija je protekla, posle gubljenja prvoligaškog statusa, a da se u Bačkom Gradištu takmičarski nije kuglalo. Pre sedam godina sam s par istomišljenika odlučio da aktiviramo klub, nastavlja priču Kaćanski.

Krenuli smo „od nule“ i vrednim radom, rezultati to potvrđuju, uradili mnogo. Ženska ekipa se plasirala u Superligu, a muškarci igraju u Prvoj vojvođanskoj ligi. U međuvremenu smo osvojili 13 titula državnih prvaka u raznim uzrasnim kategorijama i iznedrili svetske šampione kao što su planetarni „numero uno“ Vilmoš Zavarko, zatim Čongor Baranj, pa državni šampion Gavra Ćosić, Milorad Vojnović u muškoj konkurenciji, odnosno mlada Hermina Lukač, koja je već prvim bacanjima na svetskoj sceni u pionirskoj konkurenciji najavila talenat, a dokazala se osvajanjem četiri medalje na lanjskom svetskom šampionatu u kadetskoj konkurenciji, reprezentativke u raznim uzrasnim selekcijama su, sestre Nina i Tijana Kaćanski, Tanja Slavnić, Isidora Šibul…

Ne traže u bačkogradištanskom kuglaškom klubu mnogo. Samo da im plate dug za struju, koji nije samo njihov, kako bi opet mogli da redovno treniraju i kuglašice pokušaju da se spasu najgoreg. A vratiće višestruko više, jer neće samo pomenutih registrovanih šezdesetak kuglaša biti u kuglani, već će se uključiti novi mladi meštani i oprobati s kuglom u ruci.

Klubovi u Bačkom Gradištu, pa i kuglaški, centri za podmladak

Broj registrovanih i aktivnih članova Kuglaškog kluba Vojvodina, kao i tradicija kluba, svedoče o tome da ovaj sport jeste privlačan žiteljima Bačkog Gradišta.

– U manjim sredinama nema mnogo izbora za bavljenje sportom, naročito za žene. Bačko Gradište oko odbojke, stonog tenisa i kuglanja okupi dosta devojčica, devojaka, navodi Kaćanski. Iako jedine superligaše u najvećoj potiskoj opštini, kuglašice Vojvodine ne mogu bez opterećenja da se nose sa tim uspehom. Jer, i opstanak u Super ligi nije izvestan.

– Teško je, u svim susretima mi smo gosti, jer naša kuglana ne zadovoljava superligaške standarde, tako da smo domaćini u Bačkoj Topoli, dodaje trener.

A bez struje u prostorijama kluba, ne samo da ne mogu da pobeđuju na svojoj kuglani, već nema mogućnosti ni za adekvatan trenažni proces.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име