Učesnici sednice Odbora za životnu sredinu u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Učesnici sednice Odbora za životnu sredinu u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Peta sednice Odbora za životnu sredinu Stalne konfedercije gradova i opština, kojom je presedavao predsednik Saša Đorđević, prvi čovek opštine Gadžin Han, održana je juče u Bečeju.

U ime domaćina skup je pozdravila pomoćnica predsednika opštine Bečej Marijana Lovrić, koja je imala značajnu ulogu i prilikom izrade dokumenta zbog kojeg je, upravo, Bečej bio domaćin sednice pomenutog Odbora.

-U pitanju je Lokalni plan adaptacije na izmenjene klimatske uslove, koji je opština Bečej prihvatila da izradi po metodologiji priručnika profesora Niškog univerziteta Slobodana Milutinovića, rekla nam je koordinatorka izrade plana mr Bojana Božić. Izradili smo priručnik lokalnog karaktera s ciljem da se lakše prilagodimo sve izraženijim klimatskim promenama, tačnije da promene koje nastupaju imaju što manje negativnog uticaja po našu sredinu, stanovništvo i prateće komponente kao što su životna sredina, zeleni koridori, javno zdravlje, poljoprivreda… Date su mere i mogućnosti kako da se to u narednom periodu rešava. Prvi smo ušli u tu priču i zahvaljujući mobilnosti Radne grupe od 17 članova uspešno smo posao priveli kraju.

Mr Bojana Božić i radno predsedništvo sednice Odbora SKGO | Foto: Vlastimir Jankov
Mr Bojana Božić i radno predsedništvo sednice Odbora SKGO | Foto: Vlastimir Jankov

Pomenuti plan prezentovala je član radne grupe dr Biljana Jovanović, a sekretar SKGO Ljubinka Kaluđerović je apostrofirala de su Bečejci nosioci pionirskog posla u ovoj oblasti, te da će njihov dokument biti osnova za slične poduhvate drugih sredina.

Odbor za životnu sredinu i vanredne situacije raspravljao je na sednici u Bečeju i o Rodnoj perspektivi u oblasti zaštite životne sredine – o stanju i perspektivi. Bilo je govora i o Urbanoj mobilnosti u gradovima i opštinama Srbije u okviru čega su najavljene aktivnosti vezane za formiranje radne grupe.

Domaćin je na kraju omogućio gostima, od kojih je većina prvi put bila u Bečeju, da se upoznaju sa znamenitostima najvećeg grada uz naše parče Tise.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име