Autorka: Daliborka Popov
Autorka: Daliborka Popov

Izložba fotografija Daliborke Popov iz Drljana biće otvorena u petak 20. septembra od 19 sati u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta Bečej. Autorka je svoje fotografije inspirisane najpre prirodom i pejzažem Vojvodine, uobličila u samostalnu postavku naziva „Realni snovi“.

Fotografija Daliborke Popov
Fotografija Daliborke Popov

O postavci se može pročitati sledeće:

Preovlađujući motivi ravnice na fotografijama Daliborke Popov (Drljan, 1983) nisu sami sebi cilj i svrha, da bi se, kao što to često biva do trivijalnosti, dočarala „lepota naše Vojvodine“. Oni su samo podsticaj da se fotografijom izrazi poetika unutrašnjeg doživljaja tog prostora – istovremeno čudesnog i tajanstvenog i banalnog, svakodnevnog. Crno – bela fotografija, nesumnjivo, najbolje može da dočara tu mešavinu i otuda je opredeljenje autorke da pred javnost, u formi izložbe, izađe upravo sa takvim fotografijama u potpunosti opravdana.

Nema nikakve sumnje da fotografije Daliborke Popov odišu ljubavlju prema pejsažima ravnice, ali ih znalački transponuje u jednu vrstu utopijskog prostora, nestajućeg, u neku vrstu svoje lične „panonske Atlantide“ čije ostatke ona fotografijom „beleži“ i čuva od zaborava. Njeni koreni, ona sama, njen život, sastavni su deo te utopije, nekadašnje „Vojvodine, kao obećane zemlje“, a sadašnjeg gotovo praznog prostora, carstva samoće, napuštenosti, dotrajalosti, pohabanosti kojeg živim čini tek poneko usamljeno drvo ili cvet…

Retkost je da neko sa prvom izložbom pred javnost izađe sa tako promišljenom i zaokruženom poetikom. Umetničkom i ljudskom.

Daliborka Popov je ćerka uglednih zemljoradnika, ljudi vezanih za zemlju, za seoce nadomak Bečeja koja se i sama odlučila da živi u tom znojem natopljenom kulturnom arealu u čijem središtu je – njena ćerka Zorana. I posvećenost fotografiji, kao jezika komunikacije sa samom sobom i svetom oko sebe.

Zoran Subotički

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име