Pobednica šestog Bečejskog festivala monodrame – Be:femon je Ivana Buljan Legati s predstavom „Soba za poglede“, koju je prema tekstu Virdžinije Vulf „Nova haljina“ režirala Marina Petković Liker. Produkciju i dramatizaciju pobedničke monodrama potpisala je Ivana Buljan Legati, koja je od ove godine redovna profesorka katedre za scensku govor na odseku glume zagrebačke Akademije dramske umetnosti.

To je jednoglasna odluka stručnog žirija, koji je ove godine radio u sastavu: prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu Dušanka Glid Stojanović, njena koleginica iz iste pozorišne kuće Hana Selimović i glumac Narodnog pozorišta u Subotici Arpad Černik. Kad je ukus publike u pitanju, onda je milimetarskom prednošću pobedila Anka Gaćeša sa predstavom „Moj život – Priča o Isidori Dakan“, koja je master rad ove glumice po tekstu Jelene Paligorić Sinković.

Publika je osim pomenutih monodrama mogla da pogleda i „Moje nagrade“ u izvođenju Slobodana Beštića, „Karton i karfiol” izvedbi Gabora Mesaroša i „Desnica“ – igre proljeća i smrtiu izvedbi Juraja Arasa.

Prateći program festivala bila je izložba „Pozorišni svetlopisi – od portreta do scenskog pokreta: pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. veka“  postavljena u gornjem foajeu i u galeriji „Krug“.

 Ovogodišnje izdanje Be:femona ostaće upamćeno po mnogo čemu, najpre po tome da je pristigao rekordan broj prijava – 27, a žiri je od toga izabrao šest, kao i činjenica da je festival svečano otvorila najstarija srpska glumica i humanitarka Branka Veselinović, rođena upravo u Bečeju.

Organizatori su zadovoljni šestim izdanjem bečejskog festivala monodrama i, iako se utisci još sležu, već planiraju naredno izdanje.

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име