Pisac i sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Miša Majić zatvorio je ovogodišnju „Nedelju džentlmena“ u Narodnoj biblioteci Bečej. Puna sala bečejske biblioteke na književnoj večeri samo je potvrdila da je Majić već dve godine zaredom jedan od najpopularnijih pisaca u Bečeju, sudeći prema interesovanju članova biblioteke za njegove knjige.

Diskotovalo se o njegovim trima knjigama koje su stekle veliku čitanost, a to su „Deca zla“, „Ostrvo pelikana“ i novije ostvarenje „Rudnik“.

Velika zainteresovanost Bečejaca za gostovanje Miodraga Majića
Velika zainteresovanost Bečejaca za gostovanje Miodraga Majića

Miodrag Majić je dobitnik nagrade Vitez poziva (2016), priznanja Balkan heroes (2018), nagrade Verica Barać (2019) i nagrade Doprinos godine Evropi (2019). Već desetak godina redovno objavljuje tekstove na svom blogu (www.misamajic.com), u kojima otvoreno govori o korupciji, nepotizmu i političkim pritiscima u pravosuđu. Tokom 2019. godine objavio je roman Deca zla i zbirku priča U ime narodaOstrvo pelikana je njegov drugi roman. Knjigu Rudnik objavio je 2022. godine.

Za njegov prvenac, roman „Deca zla“ kažu da se priča tiče se svih nas i da u njoj možemo pronaći pronaći obrise naše društvene stvarnosti, ali, što je još važnije, pronaći ćemo izgubljeno zrno nade – čak i u društvenom sistemu duboko ogrezlom u korupciju ima mesta za heroje.

U Narodnoj biblioteci Bečej kažu da su se i ove godine potrudili da prirede raznovrstan program po afinitetima sugrađana i promovišu književnost i umetnost.

Deo publike sa zatvaranja manifestacije
Deo publike sa zatvaranja manifestacije

U programu su učestvovali brojni autori, a među njima Vladimir Skočajić koji je predstavio svoju prvu zbirku poezije „Ponekad se probudiš u Beogradu“, a upravo je u Bečeju bila prvo predstavljanje njegovog rada. Učenici srednjih škola su debatovali o upotrebi mobilnih telefona, predstavljeno je zadužbinarstvo Eufemije Jović i Sofije Dražić. Pesnikinja, doktorka filozofije, feminstkinja i aktivistkinja Maja Solar predstavila je svoju poeziju i razgovarala sa našom sugrađankom doktorkom i teoretičarkom književnosti Žarkom Svirčev. Takođe Bečejac Andrej Dolinka je priredio prezentaciju pod nazivom „Grupa autora“ o grafičkom dizajnu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име