Odlazak plivača na startnu poziciju maratona | Foto: Vlastimir Jankov
Odlazak plivača na startnu poziciju maratona | Foto: Vlastimir Jankov

Vodeća na rang listi SRB-OPEN VATER KUP u ženskoj konkurenciji Jovana Ječanski iz bečejskog PK Svim Star apsolutna je pobednica 18. međunarodnog plivakog maratona na Tisi kraj Bečeja i sa novih 200 bodova ima ukupno 1872,5 boda, što joj daje velike izglede da ovogodišnju sezonu završi kao prvoplasirana.

-Trka je bila uobičajena, ništa naporno, izuzev što je voda bila nešto toplija, pa nisam forsirala, ali je i to bilo dovoljno da prva doplivam do cilja, rutinski je, kao i u vodi, rekla Jovana Ječanski „na suvom“.

Deonicu od tri kilometra preplivala je u vremenu 35:02,25. Njena klupska koleginica Nataša Kekić bila je ukupno druga u ženskoj konkurenciji, a sugrađanka Milana Popov, članica VK Palilula iz Beograda osvojila je treće mesto među devojkama.

U muškoj konkurenciji apsolutni pobednik je Borislav Fermanović iz subotičkog Spartak Prozivke, koji je trku preplivao u vremenu 35:08,93. Drugi u ukupnom plasmanu među muškarcima bio je Bečejac Erik Pešti, čime je ponovio lanjski uspeh, a treći Filip Zavišić iz subotičkog Spartaka.

Prvoplasiranima u ženskoj i muškoj konkurenciji, Jovani Ječanski i Borislavu Fermanoviću, pripali su pehari organizatora Saveza za daljinsko plivanje i domaćina manifestacije Festival na Tisi – „Tanderbal“, a po troje prvoplasiranih u svakoj od uzrasnih kategorija pripale su medalje.

Apsolutni pobednici bečejskog maratona Jovana Ječanski i Borislav Filimanović | Foto: Vlastimir Jankov
Apsolutni pobednici bečejskog maratona Jovana Ječanski i Borislav Filimanović | Foto: Vlastimir Jankov

-Zadovoljni smo odzivom, jer se na startu našao 81 plivač. Nešto je manji odziv u „bebi trci“ na 200 metara, jer je istovremeno održan i plivački miting u Adi, pa su i ovdašnja deca otišla na to takmičenje. Uskoro nam predstoji organizacija još jedne maratonske trke, kada će se plivati na dužoj deonici od Bečeja do Novog Bečeja, rekao nam je u ime organizatora v. d. direktor Turističke organizacije Bečej i plivački trener Jovan Ječanski.

Najbrži u „bebi trci“ na 200 metara | Foto: Vlastimir Jankov
Najbrži u „bebi trci“ na 200 metara | Foto: Vlastimir Jankov

U „bebi trci“ na 200 metara pobedio je Abel Mesaroš iz Kanjiže, drugo mesto pripalo je Bečejcu Mateji Teodinovu, a treći je vio Viktor Muhi iz Kanjiže. Zahvaljujući sudiji PSS Nedeljku Dudukoviću iz Sombora, prezentirana su nam imena pobednika u svim uzrasnim kategorijama, ženske i muške konkurencije.

Devojčice: 11 i 12 godina: Reka Varga (Bečej), 13 i 14 Nataša Kekić (Bečej), 15 i 16 Jovana Ječanski (Bečej). Žene: 25 – 29 Noemi Priboj (Subotica), 40 – 44 Agneš Varnju (Bečej), 45 – 49 Silvija Šinka (Segedin), 55 – 59 Ana Vukićević (Subotica), 60 – 64 Etelka Mesaroš (Kanjiža).

Dečaci: 11 i 12 godina: Aleksandar Nikolić (Beograd), 13 i 14 Erik Pešti (Bečej), 15 i 16 Borislav Fermanović (Subotica), 17 i 18 Momir Slavnić (Bečej). Muškarci: 19 – 24 Robert Hormoš (Novi Bečej), 25 – 29 Stefan Sajko (Bačka Topola), 30 – 34 Ivan Tešić (Užice), 35 – 39 Igor Omaljev (Bečej), 40 – 44 Dragan Mirkov (Zrenjanin), 45 – 49 Igor Gašpar (Budimpešta), 50 – 54 Dragan Kerkez (Beograd), 55 – 59 Dragan Živković (Bačka Topola), 60 – 64 Slobodan Božin (Subotica), 65 – 69 Srđan Stefanović (Zrenjanin), 75 i stariji Ištvan Priboj (Subotica).

Bečejaca Dragan Živković bio je prvi u svojoj uzrasnoj kategoriji | Foto: Vlastimir Jankov
Bečejaca Dragan Živković bio je prvi u svojoj uzrasnoj kategoriji | Foto: Vlastimir Jankov

Svi plivači bečejskog maratona učestvovali su nešto kasnije, zajedno sa žiteljima banatskog i bačkog Bečeja, u premošćavanju Tise ljudskim lancem, takozvanom tiskom „Girlandu“, koji je jedan od atraktivnosti bečejskog „Tanderbala“. Naravno, niko nije otišao gladan, jer je takmičarima i gostima poslužen ručak na čijem meniu su se našli pileći paprikaš i tiski pasulj, koje je kuvao Petar Ječanski, ne zato da bi sve bilo u znaku porodice Ječanski, već zato što je, za razliku od sina Jovana i unuka Jelene i Jovane, priznati bečejki kulinar.

Jovana Ječanski po završetku trke | Foto: Vlastimir Jankov
Jovana Ječanski po završetku trke | Foto: Vlastimir Jankov

V.Jankov

Jelena i Tamaš u Šapcu

Bečejski maraton pratili su sa obale Tise plivački reprezentativci Jelena Ječenski i Tamaš Farkaš. U vodu nisu ulazili, jer danas oboje učestvuju na 49. međunarodnom plivačkom maratonu „Trka mira“ u dužini 10 kilometara.

-Poklopilo mi se da mogu da isplivam maraton na Savi kod Šapca i u ponedeljak putujem na Evropsko prvenstvo u Glazgovu, gde ću braniti boje Srbije na 5.000 i 10.000 metara, čuli smo od Tamaša Farkaša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име