Retki su trenuci kada Jelena Ječanski može da pozira „na suvom“ | Foto: Vlastimir Jankov
Retki su trenuci kada Jelena Ječanski može da pozira „na suvom“ | Foto: Vlastimir Jankov

Reprezentativac Srbije u prsnom stilu plivanja Čaba Silađi je, nema sumnje, najbolji bečejski plivač, a mlada Jelena Ječanski je izrasla u najbolju plivačicu. Namerno ne apostrofiram njen leđni stil, jer je ona, pored bazenskog, veoma uspešna i u daljinskom plivanju na otvorenim vodama.

-Tako je sada, a moj početak je vezan, baš, za prsni stil i za istog čoveka koji je na početku radio sa Čabom Silađijem. Naravno, to je moj tata Jovan Ječanski. On je u mom ranom detinjstvu imao obaveze na bazenu, prvo u vaterpolo, a potom u plivačkom klubu, pa je mene vodio sa sobom. Tako sam ja bila predodređena da se bavim plivanjem. Sa četiri i po godine sam naučila da plivam, a sa šest već počela da se takmičim. Znači, punih 13 godina se borim sa štopericom. U prvo vreme je tata želeo da budem prsačica, jer je radeći sa Čabom Silađijem taj stil najbolje znao da mi pokaže. Međutim, meni prsno nije ležalo. Prešaltovala sam se na duže pruge, 400 i 800 metara slobodno, pa vežbala mešoviti stil, dok se pre pet godina nisam našla u leđnom stilu, započinje svoju plivačku priču Jelena Ječanski, koja će 9. oktobra napuniti tek 19 godina.

Ovo leto je u neku ruku prelomno za mladu Jelenu. Nedavno je maturirala u ovdašnjoj Ekonomskoj školi, gde je na završnoj ceremonji proglašena za sportistkinju generacije, a onda  upisala sportsku psihologiju u Novom Sadu. Znači, seli se na jesen u Novi Sad, mada je ona već članica tamošnje Vojvodine, odvaja se od porodice, više neće raditi sa tatom…

-Članica Vojvodine sam postala, pošto sam, bez lažne skromnosti, prevazišla mogućnosti matične sredine. Trener će mi ubuduće biti Miloš Jajić i radujem se tome. Očekujem napredak. Za sada sam juniorska rekorderka Srbije na 50 leđno (30,27) i 100 leđno (1:05,50), a sada planiram da napadnem i seniorske rekorde. Najbliža sam, po meni, na 200 leđno, koji već duže vreme drži Andrea Basaraba. Očekujem da će se to desiti krajem ove ili početkom sledeće godine, otkriva nam planove Jelena.

Brzo je Jelena uplivala u reprezentativne vode, počev od pionirske, preko kadetske i juniorske, do seniorske konkurencije. Nastupala je od svoje desete godine na brojnim takmičenjima, svetskim i evropskim prvenstvima i kupovima, mediteranskim igrama, raznim međunarodnim plivačkim mitinzima…

-Zaista je mnogo takmičenja bilo, ali uvek neka ostanu u posebnom sećanju. Tako se ja rado sećam Evropskog juniorskog prvenstva u Holandiji 2014. godine, kada sam u disciplini 200 mešovito bila polufinalista, ali i prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u daljinskom plivanju, kad se na Balatonu plivalo pet i deset kilometara. Rado se sećam i mog prvog pravog maratona 2015. godine u Savi, kada sam plivala „Trku mira“ od sela Jarak do Šapca i pobedila u trci na 19 kilometara, izdvaja Jelena svoje „bisere“.

Početkom leta se završila ovdašnja sezona u bazenima, pa se Jelena okrenula plivanju u otvorenim vodama.

-Kad sam mogla da uskladim obaveze, učestvovala sam na trkama daljinskom plivanja. Ovog leta sam plivala na državnom prvenstvu u Zobnatičkom jezeru kod Bačke Topole, gde sam se okitila titulom prvaka u disciplini na pet kilometara. U trci na duplo većoj dužini pobedila je moja mlađa sestra Jovana, koja je i vodeća plivačica na ovogodišnjoj rang listi dajinskog plivanja u Srbiji, pa joj, s obzirom da je 11. maja napunila tek 15 godina, predviđam i želim uspešenu karijeru u daljinskom plivanju, Jelena ne zaboravlja mlađu sestru Jovanu.

Dodajmo da je Jelena Ječanski posle osvojene šampionske titule na pet kilometara, učestvovala na još pet trka daljinskog plivanja na otvorenim vodama i isto toliko puta pobedila. Prvo u Bileći, potom u Brčkom, pa nedavno Šapcu i minulog vikenda prvo u Kanjiži na Tisi, a onda na Adi Međici u Beogradu.

-Minulog vikenda sam završila sezonu. Predstoji mi odmor od plivanja, a na jesen me čekaju nove obaveze i izazovi na fakultetu i u sportu, zaključuje Jelena Ječanski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име