Po završetku pripremnih radova trebalo bi da se počne sa zatvaranjem bušotina na kompleksu otvorenih bazena u Bečeju.

Tamo je na od 10. marta na snazi vanredna situacija kada je primećeno ispustašenje materija iz šahtova.

Jedna bušotina, prema merenjima iz 80-ih godina prošlog veka, proizvodi jedan metar kubni metana na jedan metar kubni vode, a produkcija vode je velika, kaže Vladislav Božović iz Naftne industrije Srbije (NIS). Kompanija nije imala neophodnu mehanizaciju kako bi ranije pristupila radovima.

Četiri hidrotermalne bušotine su bez tehničke dokumentacije. Najverovanije su bušene pre više od 100 godina i sada njihova aktivacija ugrožava bezbednost. Zbog toga u Bečeju nema ove sezone korišćenja otvorenih bazena u okviru sportskog centra.

Iz NIS-a kažu da će radovi trajati nedeljama, kao i da, kada počnu, zbog kompleksnosti, nema parcijalnog rada.

Iz Pokrajinske vlade trebalo bi da obezbede novac za pripremne radove i to iz tekuće rezerve, a potom treba da usledi postupak javne nabavke.

Od subote 15. jula osam licenciranih spasilaca iz sportskog centra biće angažovano na Tisi, dok će lokalna samouprava, u saradnji sa sportskim savezom i Kancelarijom za mlade opštine Bečej realizovati programe. Takođe je najavljeno da će biti opremljen teren za bič volej.

Danas je na konferenciji za novinare rečeno da je situacija na kompleksu bazena ozbiljna i da na tom prostoru ne sme niko neovlašćeno da boravi.

Bilo kakva iskra na razdaljini samo metar od same bušotine mogla bi da izazove eksploziju.

5 KOMENTARA

  1. Gas na bazenima je uvek bio kao redovan pratilac arteške vode. Od starih građana znam da se i grejala zgrada na taj gas pre 80 godina, na mestu današnje toplane takođe se iskorištavao gas. Danas eto samo panika, vanredno stanje, … Zar se taj gas ne može pametno iskoristiti ako ga ima na poklon od prirode?

  2. Ta prica oko gasa je jako dobar izgovor za kvar koji postoji na samom otvorenom bazenu,a zbog javasluka i neodgovornosti svih dosadasnjih vlasti i direktora sportskog centa….neka im je na cast njihovo politicko rukovodjenje koje se do sada u praksi pokazalo jako lose za gradjanstvo nase opstine

  3. Izgleda da se mi Bečejci svi zakopčavano na leđima. „Stručnjak“ iz NIS-a namirisao budžetska sredstva bečejske Opštine (lupa kao maksim po diviziji) a predsednik Opštine mu „stručno“ i „profesionalno“ pomaže (razume se čovek) da građanima objasni kako izvorušta ZLATNE žute vode treba zatvoriti. Moraće da kupe NIS-ovci optemu za ovaj zahvat iz pola Evrope a trebaće nam saveti svih „stručnjaka“ iz EU da ostvarimo ovaj suludi projekat. Žuta voda kao prirodni lek izvire na površinu zahvaljujući pritisku sumpornih gasova u podzemnom mehuru iznad vode. Normalno da žuta voda u kontaktu sa gasovima izlazi na površinu sa tim gasovima. Već više od sto godina klinci na odušcima na vrhu žutih bunara ponekad pale te gasove. Stvarno NEŠTO NOVO ŠTO NISMO ZNALI. Otkrivanje rupe na saksiji! Taj proces odvajanja gasa se zove degasifikacija. Petrovo Selo i danas ima žutu vodu u gradskom vodovodu. Idite tamo i pitajte ih kako to (za mnogo manje novca) i dalje rade. Još da srušimo zadužbinu Eufemije Jović pa će naša „Turistička organizacija“ moći da zove turiste da vide RUŠEVINE bivšeg grada-privrednog giganta Vojvodine. Fantast u ruševinama. Opština moli Boga da ga se kurtališe a Matica Srpska moli Boga da ga ne dobije. Proces beskonačan, niko ne želi da ga reši. Za to vreme Fantastom haraju lopovi. Šlajz poklonjen, kao istorijsko blago i nasleđe DTD-u a oni za pedeste godina nisu stigli ni da ga ofarbaju. Čekaju da padne. Reperger žuti bunar („problematičan“ u centru na trgu) zatvorio i izbušio novu bušotinu koja i danas radi, nismo primetili kada je to uradio, a mi će mo „spaliti“ milione da zatvaramo lekovita izvorišta po kojima je grad bio poznat. Ako u ovom gradu ima normalnih ljudi onda sam ja sigurno jedini ludak koji ovo vidi. Čime će mo moći da se pohvalimo (behatonom u centru?). Ludilo na delu!!!

  4. Sedam godina supruga i ja plivamo u zatvorenom bazenu tokom cele godine. Bazen je očajan, prljav, zagađen, prošle nedelje su konačno promenili pokvarene tuševe koji se vuku već 3 godine !!!!! POdovi se uopšte ne brišu. Nedostaju radnice za održavanje. Raspored korišćenje od strane ekipa je po sistemu: kad se kome prohte dođu na bazen. Plivam kao penzioner i doživljavam da me teraju iz staze u stazu dok nas sve ne nabiju u srednje tri staze. Ali poenta u svemu ovome je sledeća: za ovih sedam godina korišćenja bazena, PROMENULO SE 5 tzv. DIREKTORA, pa me zato i situacija na bazenu i nečudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име