Spomenik „Pobeda“ premešten je danas u prepodnevnim časovima iz centra Bečeja na novu lokaciju, na dolmu kraj Tise.

Premeštenje monumenta bilo je predviđeno za juče, ali zbog je nepredviđenih problema sa konstrukcijom taj posao potrajao do danas.

-Prvi od izazova je bio taj kada smo otvorili gornji deo betona i naišli na trulu unutrašnjost, počeli su komadi da ispadaju. Zbog toga smo morali ručnim alatom da „štemujemo“. Sledeći izazov je bio postavljanje spomenika na plato – prikolicu. Pošto je spomenik nepravilnog oblika, morali smo da nađemo balans da ne dođe do prevrtanja prilikom utovara i transporta do ove lokacije. Danas je sve išlo mnogo bolje, lako smo ga podigli. Na našim greškama smo naučil, rekao je šef gradilišta za izmeštanje spomenika Dejan Vurunić, iz novosadske firme „Energypro“.

Zbog nezgodnog prilaza krajnjoj destinaciji iz pravca hotela, odlučeno je da se transport kreće sa trga Ulicom Braće Tan, pa Zmaj Jovinom, onda Zelenom, pa Lovačkom pored Gradskog stadiona i dalje na šetalište uz Tisu do krajnjeg odredišta. Ranije je izgrađen postament u koji je utrošeno dvadesetak kubika betona i dve tone armature.

Građani Bečeja znatiželjno su pratili izmeštanje spomenika oba dana. Inače, premeštanje spomenika „Pobeda“ deo je projekta rekonstrukcije centralnog trga u Bečeju. Delo poljske vajarke Kristine Plavske Jackevič, teško više od šest tona, bio je sastavni deo projekta poljskog vajara Viktora Jackeviča, autora pešačke zone koje sigurno odlazi u legendu.

„Pobeda“ se danas nalazi na novoj lokaciji, a statua je licem okrenuta prema Tisi, što može biti simboličan čin ako se uzme u obzir da su trupe Crvene armije iz Banata preko pontonskog mosta u noći između 7. i 8. oktobra 1944. godine prešle Tisu, čime je počelo konačno oslobođenje Bečeja od fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име