Svečanim uručenjem nagrada „Teodor Pavlović“ za životno delo i za najbolju knjigu Jovanu Zivlaku u Matici srpskoj, juče su počeli „Dani Teodora Pavlovića“.

Sedamnaesti „Dani Teodora Pavlovića“ pored Novog Sada, održaće se i u Novom Miloševu, na ukupno pet lokacija, a trajaće do nedelje 9. oktobra.
Manifestaciju koja se održava u čast Teodora Pavlovića, rođenog u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, obnovitelja i reformatora Matice srpske, kao i njenog prvog sekretara, otvorio je predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović. On je rekao da će sve kulturne manifestacije koje se dešavaju na teritoriji opštine Novi Bečej uvek biti pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

-Imali smo zadovoljstvo da ove godine pomognemo i izdavanje dve knjige o Teodoru Pavloviću, Dušana Dejanca i Milivoja Nenina, rekao je Saša Maksimović.

Ovogodišnji dobitnik obe nagrade „Teodor Pavlović”, Jovan Zivlak, trenutno je najprevođeniji srpski pesnik, a poznati je kritičar i esejista, čije se pesme nalaze u mnogim antologijama srpske i svetske poezije u zemlji i inostranstvu. Zivlak oseća veliko poštovanje prema liku i delu Teodora Pavlovića.

-Teodor Pavlović je bio vrlo značajan kulturni delatnik u jednom vrlo nesretnom vremenu, kada je srpski narod imao velike probleme u svom nastojanju da se emancipuje i kulturno artikuliše, kao i da oformi svoje nacionalne, političke i religijske interese. Teodor je tada odigrao vrlo bitnu ulogu, kao čovek koji je imao ne samo razumevanje, nego i strast da zastupa interese zajednice i kulture te iste zajednice, kazao je Jovan Zivlak.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Milan Micić istakao je da „Dani Teodora Pavlovića” zauzimaju značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije.

 -Zaista je za pohvalu rad Banatskog kulturnog centra i njegovog direktora Radovana Vlahovića. Ova manifestacija, kao i nagrade za životno delo i za najbolju knjigu, podižu nivo kulturne ponude u opštini Novi Bečej i njen kulturni identitet, koji je u velikoj meri već izgrađen što je pokazao i izbor opštine Novi Bečej za „Grad u fokusu 2016”. To je vrlo značajno ne samo za Novi Bečej, već i za kulturu Banata, naveo je Milan Micić.

Prema rečima Radovana Vlahovića, književnika i direktora Banatskog kulturnog centra, početak i prva polovina 19. veka vrlo su značajni za istoriju srpskog naroda.

-Zanimljiv je podatak da su 1853. godine Kikinda i Beograd imali jednak broj stanovnika, oko petnaest hiljada. U vreme kada je Teodor Pavlović živeo, Budim i Pešta su imali stanovnika koliko danas imaNovi Bečej. Dakle, ovi podaci nam govore da se najveće stvari 19. veka nisu dešavale negde sa strane, već upravo u našem zavičaju. Otuda su koreni kod nas toliko duboki i nije slučajno što je ove godine opština Novi Bečej prepoznata od strane Ministarstva kulture i informisanja kao „Grad u fokusu”, jer ima moćnu i duboku tradiciju. Teodor Pavlović je neko ko nam je otvorio vrata i zacrtao put na koji način treba da negujemo ono što imamo, reči su Radovana Vlahovića.

„Dane Teodora Pavlovića“ organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u saradnji sa Maticom srpskom, pod pokroviteljstvom pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Program manifestacije „Dani Teodora Pavlovića“ u Novom Miloševu

Četvrtak, 6. oktobar („Žitni magacin”, Muzeja „Kotarka” – Novo Miloševo)

18 sati – Promocija romana „Bapa” Radovana Vlahovića (o romanu govore: recenzent prof. dr Nikola Strajnić, urednik Simon Grabovac, Marija Tanackov, književni kritičar, i autor) i pesnički maraton (učestvuju autori Banatskog kulturnog centra i gosti, 30-ak pesnika iz više gradova)

Petak, 7. oktobar (OŠ „Dr Đorđe Joanović” – Novo Miloševo)

18 sati – Pozorišna predstava za decu „Šašava bajka” u režiji Dragana Ostojića

(igraju: Gordana Rauški, Aleksandra Stankić, Kornel Ekres, Milan Vujić, Aleksandar Maletin; tekst: Tode Nikoletić; kompozitor: Svetlana Ceca Milić; aranžman: Arpad Balaž; scenografija, kostimi, rekvizita, vlasuljarski radovi, dizajn svetla: Milan Vujić; majstor tona: Nebojša Borjan)

Subota, 8. oktobar (Banatski kulturni centar – Novo Miloševo)

19 sati – Multimedijalno umetničko veče – promocija knjige „Paštrovski album” Mirjane Brković i Jovane Milanko, projekcija fotografija iz knjige Jovane Milanko i koncert prof. Aleksandra Dujina i Grupe „Pir”

Nedelja, 9. oktobar (Hram „Sv. Arhangela Gavrila” – Novo Miloševo)

16 sati – Кoncert duhovne muzike u hramu (Muški crkveni hor „Sv. Arhangel Mihailo”, Zrenjanin) i parastos Teodoru Pavloviću kod groba (Hor CO Dragutinovo)

 

Danilo Gurjanov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име