Sa komemoracije povodom 79 godina od Drugog streljanja u Bečeju
Sa komemoracije povodom 79 godina od Drugog streljanja u Bečeju

Krvavi januar 1942. godine pamti mali broj Bečejaca, ali zahvaljujući Opštinskoj organizaciji SUBNOR i opštini Bečej, koji organizuju komemoracije povodom Drugog streljanja 20. januara i završetka Racije u južnoj Bačkoj trodnevnim pogromom u Bečeju od 26. do 28. istog meseca, ne blede sećanja na zločinačko delovanje hortijevske fašističke soldateske.

Boračka organizacija je danas u 11 sati održala komemoraciju kraj spomen obeležja „Zid smrti“ u centru grada. Minutom ćutanja odata je pošta streljanima u dva navrata, 11. novembra 1941. i 20. januara 1942. godine. U ime organizatora komemoracije,  uspomene na oba tragična događaja, koji su ukupno odneli 23 nevina života, evocirala je Gorica Uzelac, koja je jedna od retkih koja se seća tog vremena kao šestogodišnja devojčica iz porodice Antić.

-Bio je hladan dan. Fašisti su namerno za dan streljanja odabrali Jovanjdan, kako bi pravoslavcima pomutili radost i veselje povodom slave svetog Jovana Krstitelja. Uspeli su u tome. Na nama je da nikada ne zaboravimo zločinačko delovanje tokom Drugog svetskog rata, rekla je, između ostalog, Gorica Uzelac (85).

Delegacija SUBNOR-a polaže venac
Delegacija SUBNOR-a polaže venac

Podsećanja radi, u Prvom streljanju odlukom Prekog suda fašističke hortijevske vlasti život su izgubili: Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Hove Gotfrid, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Ivan Ćirić, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović. Drugo streljanje na Jovanjdan 1942. godine ugasilo je živote Marka Garića, Milorada Živkov Popova, Ištvana Nađa, Mihajla Ostojića, Janoša Rečoa, Milorada Rusa, Slavka Simina, Severa Stefanovića, Jovana Crvenog, Svetozara Čalenića i Milana Čiplića.

Na ploče sa njihovim imenima ovoga puta su izostali  strukovi cveća, ali su vence na spomen obeležje „Zid smrti“ položile delegacije OO SUBNOR, lokalne samouprave, OO SSSS Bečej, Opštinskog udruženja penzionera i SNS.

Drugi tragičan događaj od pre 79 godina, trodnevna racija sa oko 400 žrtava Srba, Jevreja i Roma, obeležiće se u organizaciji opštine Bečej na Savindan, 27. januara, kada će sveštenici Pravoslavne crkve održati i parastos nevinim žrtvama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име