U bašti Pozorišnog kluba od ponedeljka 10. do četvrtka 13. jula biće održan ciklus novog francuskog filma. Ciklus je organizovan u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji iz Novog Sada. 

Projekcije u bašti Pozorišnog filma počinju od 21 sat, a ulaz je besplatan.

Raspored projekcija:

Ponedeljak, 10. jul „Zaljubljena Anais“

Utorak, 11. jul „Frans“

Sreda, 12. jul „Čovek iz podruma“

Četvrtak, 13. jul „Diplomatske hronike“

Ponedeljak, 10. jul „Zaljubljena Anais“

Prvi film koji će u okviru ciklusa biti prikazan, u ponedeljak 10. jula je komedija snimljena 2021. godine u režiji Charline Bourgeois-Tacquet

Sinopsis: Anais ima trideset godina i nema dovoljno novca. Ona ima ljubavnika, ali više nije sigurna da ga voli. Upoznaje Danijela, kome se odmah dopada. Ali Danijel živi sa Emili… koja se takođe dopada Anais. Ovo je priča o mladoj ženi koja je nemirna. Takođe je i priča o velikoj želji.

Film je imao premijeru 2021. godine na Kanskom filmskom festivalu i bio u konkurenciji za Zlatnu palmu za kameru. Iako nije osvojio previše nagrada o ovom ostvarenju su se krajnje povoljno izrazili Manola Dargis iz Njujork Tajmsa i Keti Volš iz Vrapa okarakterisan kao uspeo pokušaj da se filmovi o mladim neurotičarima otrgnu od holivudskih stereotipa.

Utorak, 11. jul „Frans“

U utorak, 11. jula, u okviru ciklusa će biti prikazan film koji po žanru spada u komediju-dramu. Film je snimljen 2021 u režiji Bruna Dumonta. Igraju Léa Seydoux, Benjamin Biolay, Juliane Köhler

Sinopsis: Uspešna novinarka Frans de Mer (Lea Sejdo) ima puno posla kao voditeljka emisije, ratna reporterka, majka i supruga. Posle automobilske nesreće u kojoj povredi vozača skutera, njen dobro uređeni svet se raspadne. Frans se bori, ali na kraju izgubi skoro sve. Ali Frans de Mer nije tek tako Frans de Mer. Opet počinje od nule – ovoga puta uz mnogo zdrave ironije i sa sjajem u očima.

Sreda, 12. jul „Čovek iz podruma“

U sredu, 12. jula, možete da pogledate triler „Čovek iz podruma“ koji je režirao Phillipe Le Guay. Film je imao premijeru 2021. godine.

Uloge: François Cluzet, Jérémie Renier, Bérénice Bejo

Sinopsis: U Parizu, Simon i Elena odlučuju da prodaju podrum u zgradi u kojoj žive. Čovek sa problematičnom prošlošću kupuje podrum i useljava se bez najave. Malo po malo, njegovo prisustvo utiče na život bračnog para.

Film je inspirisan istinitim događajima.

Četvrtak, 13. jul „Diplomatske hronike“

U četvrtak, 13. jula, možete da pogledate film Diplomatske hronike, koji je režirao Bertrand Tavernier. Ova komedija je snimljena 2013. godine.

Uloge: Thierry Lhermitte, Raphael Personnaz, Niels Arestrup

Sinopsis: Komedija prati Artura, mladog čoveka koji piše govore za ministra spoljnih poslova, dok balansira između ekscentričnosti svojih nadređenih i spletkarenja napaćenih potčinjenih, a sve uz pretnju nadolazeće međunarodne krize.

Aleksandar Tajar de Vorms je visoki, zgodni muškarac sa stilom, koga žene smatraju privlačnim. Takođe je i francuski ministar spoljnih poslova, srebrne kose i preplanule kože, atletskog tela, koji posećuje svetsku političku scenu, od Ujedinjenih Nacija u Njujorku do bureta baruta u Ubangi. Tamo posećuje moćnike i poziva ih da donesu mir, smire strasti i obezbede mu Nobelovu nagradu. Artur Vlamink je mladi diplomac elitne Nacionalne administrativne škole, koga su unajmili da piše govore za ministra. Ali takođe mora da nauči kako da izađe na kraj sa šefovom osetljivošću, njegovom svitom, i da uskladi obavljanje posla privatnog sekretara i specijalnog savetnika koji se šunja hodnicima ministarstva u kome ministar obitava. Ali taman kad pomisli da može da utiče na sudbinu sveta, inercija tehnokratije preti da uništi.

Film je imao premijeru na specijalnoj projekciji na filmskom festivalu u Torontu. Bio je u tri kategorije nominovan za prestižnu nagradu Cezar od kojih je dobio jednu, koju je poneo Niels Arestrup za najbolju sporednu ulogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име