Posle lanjskog „lokdauna“, najstariji festival scenskog stvaralaštva dece, poslednjih godina i mladih, nastavlja da živi u Bečeju. Tradicionalne, 63. po redu, Majske igre trajaće od 17. do 21. maja.

Svečano otvaranje je u ponedeljak 17. maja, posle toga na sceni Gradskog pozorišta Bečej biće izvedena i prva od deset predstava u takmičarskom programu.

-Organizaciono gledano, najoptimalnije je da prvog dana nastupe domaćini. Predstavi za decu „Kako su postale ružne reči“, koju je na tekst Duška Radovića režirala Aneta Tucakov, a izvodi je Dečiji dramski studio našeg pozorišta, pripala je čast da „probiju led“ ovogodišnjeg festivala, a od 17 sati na sceni će biti predstava za mlade „Razredni neprijatelj“, koju je po tekstu Najdžela Vilijamsa režirao Igor Pavlović, a izvešće je naš Dramski studio mladih, rekao nam je u ime Organizacionog odbora aktuelnih Majskih igara direktor Gradskog pozorišta Bečej dr Zdravko Petrović.

Ovogodišnje Majske igre imaće u takmičarskom delu deset predstava, po pet u kategoriji za decu i omladinu, a odluku o tome ko će dobiti prestižnog „Zlatnog paža“ i ostale pojedinačne nagrade odlučiće stručni žiri u sastavu: rediteljka Sonja Petrović i glumci Aleksandar Gajin i Silvija Križan, odnosno tročlani dečiji žiri.

Utorak će biti takmičarski dan sa tri predstave. U 10 sati nastupiće Dramski studio Centra za kulturu iz Požarevca sa predstavom sa decu „Miš Maus Kuća Haus iliti Mačak u čizmama“, koju je po teksti Šarla Peroa adaptirao Dragiša Kosara, koji je potpisao i režiju zajedno sa Slobodanom Stepićem. Tačno u podne na sceni će biti jedina predstava iz inostranstva, čime festival poprima međunarodni karakter. Reč je o predstavi za omladinu „Čudovodnica“, koju je po tekstu Ljubice Ostojić režirala Ivana Milosavljević, a predstaviće se mladi glumci Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ Opće gimnazije iz Tuzle. „Maratonski dan“ završava se dečijom predstavom Ljubivoja Ršumovića „Uspavana lepotica“, koju je adaptirala i režirala Teodora Marčeta, a od 16,30 sati izvešće mladi glumci Kreativnog centra Artelje iz Inđije.

„Kada bih ja bio veliki“, po tekstu Save Škobića i u režiji Radeta Mihajlovića, je predstava za decu u izvođenju Dramskog studia „Vragolani“ KUD „Goša“ iz Smederenske Palanke, koju će Bečejci videti u sredu u 10 sati. I po podne od 17,30 sati na programu je predstava za decu „Kulturociklin END CALL“, autorsko delo Sandre Maksimović, a u izvođenju glumaca kruševačkog Kulturociklina.

Posledja dva dana u takmičarskom programu će biti predstave za omladinu. U četvrtak od 11,30 sati novosadska grupa „Šmiranti“ izvešće predstavu „Čujem vrati se, čujem ostani“, koju je po tekstu Boška Petrova režirala Sanja Petrov. Po podne od 16,30 sati biće jedina predstava na mađarskom jeziku „Homokoza“, koju je po tekstu Mihalja Valčaka režirao Akoš Njari, a izvešće je subotički Nepkar MMK Fabula Raza.

Sve se završava u petak. Od 12 sati će nastupiti Omladinska pozorišna scena Kulturnog centra iz Paraćina sa predstavom „Ko je meni Antigona ?“, koja je inspirisana tekstom Sofokla, a režirao je Uroš Mladenović. Za 15 sati zakazana je dodela nagrada, a u čast nagrađenih muzičko pozorišna grupa „Alice i WonderBand“ izvešće predstavu „Cvrčak i Mrav na rođendanu“, koje je nastala u kooprodukciji Gradskog pozorišta Bečej i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Bačka Palanka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име