Grupa građana „Za Bečej“ dobila je vrednu donaciju od lokalne samouprave iz Šatoraljauhelja u Mađarskoj. Radi se o didaktičnim materijalima, čija je ukupna vrednost oko 17.000 evra, a koje će u svakodnevnoj nastavi koristiti oko 1.000 učenika iz opštine Bečej.

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ danas je upriličena primopredaja igračaka i nastavnog materijala, a učitelji i đaci sa nestrpljenjem su čekali da se počne sa korišćenjem.

Gabriela Nača, defektolog u ŠOSO „Bratstvo“ poslednje dve godine radi individualnu nastavu sa decom sa smetnjama u razvoju. Didaktički materijali koje je škola dobila koristiće u njenom svakodnevnom radu sa decom od predškolskog uzrasta do učenika srednje škole.

Slabo smo imali didaktičkog materijala, dovijali smo se na razne načine. Mnogo naših predškolaca ne poznaje boje, oblike. Ovako ćemo moći sa decom na pravi način da radimo na razvoju pažnje, memorije, da nauče boje, oblike…Nije dovoljno da mi učenicima samo ispričamo, već i da oni to vide na ovako očiglednim sredstvima, rekla je Gabriela Nača, defektolog.

Osim za decu sa poteškoćama u razvoju, vredan poklon iz Mađarske biće predat i svim ostalim obrazovno – vaspitnim ustanovama u najvećoj potiskoj opštini. Pored toga, budući da su pristigla vredna i raznovrsna didaktička sredstva i da su raspoređena prema potrebama svih škola u opštini, deo donacije dobiće i gimnazija i medicinska škola u Senti koje takođe pohađaju učenici iz bečejske opštine.

Drago nam je da je petogodišnja saradnja sa Šatoraljauheljom iz Mađarske prevazišla okvire kulture i sporta, pa je ova donacija namenjena razvoju obrazovanja. Mi smo napravili mini konkurs, pozvali smo direktore škola da nam kažu šta im je neophodno. Zadovoljni smo što se njihove potrebe nisu podudarale. Verujemo da je donacija otišla u prave ruke, kazao je Peter Knezi, predsednik GG „Za Bečej“. On je podsetio na to da bečejska deca unazad pet godina leti odlaze na taborovanje u partnerski gradić u Mađarskoj koji ima štošta da ponudi, zahvaljujući dobroj saradnji dve opštine.

Među donacijama nalaze se, osim materijala koji koriste deci sa smetnjama u razvoju, i geografske karte, atlasi iz biologije, anatomije, muzički instrumenti, merni instrumenti i mnogo toga.

Iako je poklon grupe građana „Za Bečej“ vredan i posve potreban, za kvalitetan razvoj i adekvatan pristup nastavnika deci sa smetnjama u razvoju neophodna je u potpunosti opremljena senzorna soba. Do sada je skromnim sredstvima opremljen jedan deo sobe u ŠOSO „Bratstvo“  koji služi za psihomotorne vežbe. U narednim danima bi vredna donacija bečejskih privrednika i preduzetnika trebalo da ulepša i opremi dvorište ŠOSO „Bratstvo“ kako bi sa lepim danima deca mogla kvalitetno da borave napolju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име