Jubilej kakvim se malo ko može podičiti. To bi u najkraćem moglo da se kaže za Umetničko takmičenje srednjoškolaca koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku, popularno UTS – KMV, jer je minulog vikenda obeležilo pola veka postojanja i uspešnog delovanja. Kao i svake godine, održana su prvo okružna takmičenja u osam centara, a onda su najuspešniji u pojedinim oblastima prezentirali talenat na završnim smotrama.

Senta je poslednjeg martovskog i prvog aprilskog dana bila domaćin stvaraocima u dramskoj i filmskoj oblasti, nedelju dana kasnije u Temerinu su se predstavili muzičari i pevači etno muzike, ali i „folklorci“, da bi minulog vikenda u Bečeju svoje umeće izložili likovnjaci i literarci u brojnim stvaralačkim kategorijama. Sve je okončano tradicionalnom gala priredbom u Gradskom pozorištu Bečej na kojoj su nastupali nagrađenji akteri aktuelnog „jubilarca“, ali i neki bivši laureati.

-U ovogodišnjem ciklusu učešće je uzelo oko 600 takmičara u svim oblastima stvaralaštva u kulturi, a na završnoj smotri u Bečeju bilo je oko 150 učesnika. Jubilarno izdanje podržali su, kao i ranijih godina, Vlada Mađarske, Mađarski nacionalni savet i ovdašnja lokalna samouprava. Bilo je predivno, jer je ovo, između ostalog, bio i „susret generacija“. Naime, tokom tri dana prodefilovali su i neki bivši učesnici, koji su danas glumci, književnici, naučni radnici… Pripremili smo i retrospektivnu izložbu fotografija, kao i plakata dosadašnjih susreta. U holu Gradskog pozorišta smo okačili objavljene tekstove iz novina o dosadašnjim manifestacijama, ali i novele, pesme, priče... prepun je utisaka predsednik Predsedništva UTS – KMV Mikloš Silađi iz Bečeja.

Impresivno je bilo i u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej, jer su u jednoj prostoriji predstavljena po tri nagrađena rada iz svih oblasti stvaralaštva likovnog konkursa, a drugoj i ostali radovi. Ove godine je pristiglo, čak, 313 radova na likovnom konkursu i to iz grafike (35), slikarstva (55), skulpture (15), crteža (60), fotografije (124) i ostalo (24). Sva tri dana su se mladi iz raznih gradova međusobno družili, a stvorena su i nova prijateljstva.

-Ovaj tim organizatora obimnog posla radi 11 godina i polako privodimo kraju naš rad. Izradićemo novi sajt i arhivu za sve dosadašnje susrete, a do kraja godine izdaćemo i monografiju vezanu za prvih 50 godina rada, posle čega mislimo da predamo posao mlađima, koje polako već uvodimo u posao, zaključuje Mikloš Silađi.

Na završnoj svečanosti pročitano je i pozdravno pismo državnog seketara Mađarske Janoša Arpada Potapija, zaduženog za nacionalnu politiku, gala priredbu  propratio i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal, koji je prepun utisaka, a među gostima bila je i delegacija grada pobratima Čongrada.

V. Jankov

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име