Dan oslobođenja od fašizma u Bačkom Petrovom Selu i Bečeju obeležen je, zbog epidemiološke situacije, daleko skromnije nego poslednjih godina, a 22. oktobra će se na sličan način evocirati uspomene na događaj od pre 76. godina i u Bačkom Gradištu.

Pošto su intonirane državna himna „Bože pravde“ i „Internacionala“, u ime Opštinske organizacije SUBNOR-a prisutnima se obratila Jelena Češljević i pojasnila šta je razlog skromnijeg obeležavanja značajnog datuma novije istorije Bečeja, a potom podsetila na vreme pre 76. godina, kada su šajkaški partizanski odred i Crvena armija proterali okupatora iz Bečeja.

– Na svu sreću, iza nas je period kada su neke lokalne vlasti prestale da obeležavaju 8. oktobar – Dan oslobođenja od fašizma u Bečeju, apostrofirala je u svojoj besedi zamenica predsednika opštine Bečej Svetlana Vuletić. Sigurna sam da se taj period više nikad neće ponoviti. Danas, 76. godina od oslobođenja najvećeg zla 20. veka, Bečejom provejava neki novi optimizam sa željom da se razvijamo i da poštujući prošlost gradimo novu svetliju budućnost.

Pošto je malobrojan skup minutom ćutanja odao dužnu poštu svim stradilima u Drugom svetskom ratu i poginulima u ratnim razaranjima devedesetih godina, pristupilo se polaganju venaca ispred spomen zida na fasadi Gradske kuće sa ispisanim imenima na pločicama od terakote 540 poginulih boraca i žrtava fašizma i uklesanim imenima na mermernoj ploči 17 poginulih u ratu 1991 – 1999. godine.

7 KOMENTARA

 1. 2012 godine ukradene su biste bečejaca Slavka Simina, Ištvana P. Nađa i Nestora S. Džilitova, Zdravka Gložanskog (bečejskim borcima poginulim u II svetskom ratu). Osam godina je prošlo i uprkos obećanjima ni jedan bista nije nađena niti su postavljene nove! Bitno da ste kralja koji nikad nije kročio u Bečej lickali!
  Sram vas bilo! Toliko o poštovanju istorije i antifašističke borbe!

 2. Zašto se čudite Miloše? Dobro se zna na kojoj strani su u 2 svetskom ratu bili ideološki oci i preci sadašnjih preobučenih radikala, kvazi kraljevih sledbenika i ostatka skupštinske većine!

 3. Treba da je sramota Opštinsku organizaciju SUBNORa što 8 godina nije u stanju da postavi nove biste! Ako opštinari neće, a dobro se zna zašto neće, SUBNOR je to morao sam da uradi!
  Biste ne moraju biti u bronzi, moguće ih je uraditi mnogo jeftinije u nekom drugom materijalu koji lopovima ne bi bio interesantan!

  • Molim Vas da li ste bili u prilici da rpdjete pored postavljenih bisti o kojima pricate. Otidjite i uverite se, skoro je godinu dana od kad su postavljene. Inace i spomen zid kpd Fadipa gde su streljani SKOJevci ce biti tokom iduce godine uredjen. Zao mi je da nikad ne izadjete kaf se polazu venci i na dan streljanih skojevaca, a to je 12.novembar ni na dan kada obelezavamo 8 oktobar. Nesto Vas ne vidim mnogo ni na Svecanoj alademiji niti na polaganju venaca. S postovanjem i prema Vama ali primedba oko bisti da nosu ppszavljene nije tacna. Da policija nikad nije usla u trag ukradenim bistama to stoji ali ostalo ne.

   • Gopođo Jelena komentari na koje odgovarate su poslati pre više od godinu dana, a obnovljene biste su postavljene u martu 2021, ti jest ove godine. Tako da ste rekli neistinu da su postavljene pre godinu dana. Da građani nisu kritikovali verovatno ih ni ove godine ne biste postavili. Da nije tako bile bi obnovljene obma posle krađe, a počinioci bi bili pronađeni i kažnjeni.Ne bi vam trebalo čitavih 9 godina da to uradite i sad još imate obraza da nekom to nabijate na nos! Da li neko izlazi na pomen kad izlazite vi, ili izađe sam kad njemu to odgovara nije lepo komentarisati. Neko zbog godina i starosti to nemože da uradi. Sa druge strane, izaći samo jednom godišnje je vaša sramota, jer da izlazite češe videli bi da ima nas bečejaca koji se heroja sećamo tokom cele godine i bez kamera!

 4. Drugarice Jelena evo ja prošetao i nema biste Zdravka Gložanskog u samom centru ispred istoimene škole? Jel ipak su važnije svečane akademije, slikanje, iće i piće!
  Sram vas bilo!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име