Link FTO DOO koji obavlja uslugu poljočuvarske službe na teritotoriji opštine Bečej finansiraće od 2016. godine iz novca od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da će se na ovaj način premostiti problem na duži vremenski period i omogućiti nesmetano funkcionisanje poljočuvarske službe. Finansiranjem LINK-a od „poljoprivrednih para“, kako je istakao predsednik najveće potiske opštine, rasteretiće se deo budžeta za takozvano tekuće poslovanje.

Za poslovanje Link FTO u budžetu za 2016. godinu biće izdvojeno oko 15 miliona dinara, koliko je na kraju godine izdvojeno i za 2015. godinu. Odluka o izmenama i dopunama Odluke o merama zaštite poljoprivrednog zemljišta i organizovanju poljočuvarske službe na teritoriji opštine Bečej kojom je predviđeno da se sredstva za poslovanje poljočuvarske službe obezbeđuju u budžetu opštine Bečej, u skladu sa Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej koji donosi Skupština opštine Bečej, podsetimo, usvojena je na 43. sednici Skupštine opštine Bečej.

Kako je prvi čovek opštine Radojević naveo za skupštinskom govornicom, ovo rešenje nastalo je po ugledu na opštinu Bačka Topola koja je na isti način rešila poslovanje poljočuvarske službe, dok Državna revizorska institucija (DRI) u izveštaju iz te opštine iz novembra 2015. godine nije našla zamerke s tim u vezi.

Radojević je podsetio na to da se opština Bečej ovim povodom i ranije obraćala nadležnim instuticijama, i to ministarstvima poljoprivrede i finansija, Upravi za poljoprivredno zemljište, kao i DRI-u, ali da zvaničnog odgovora nije bilo. Dodajmo i da je opština Bečej većinski vlasnik Link FTO, kao i to da je u jesen 2013. godine ukinuta poljočuvarina. Naime, lokalni parlament uvažio je mišljenje pokrajinskog ombudsmana da Skupština opštine Bečej u odlukama iz 2011. godine nije imala ovlašćenje da uvede naplatu poljočuvarine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име