Objavljen je konkurs za dodelu najmanje 30 paketa građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja izbeglica na teritoriji opštine Bečej, čija pojedinačna vrednost može biti od 4.500 do 9.000 evra.

Pomoć je bespovratna i odobrava se u građevinskom materijalu neophodnom za obezbeđivanje osnovnih uslova stanovanja, i to u minimalnom iznosu od 4.500 evra, odnosno u maksimalnom iznosu do 9.000 evra, sve u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan konverzije, po porodičnom domaćinstvu.

Pomoć se dodeljuje za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata i to: za izgradnju, rekonstrukciju noseće konstrukcije (zidovi, krovna konstrukcija), hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju, dogradnju sanitarnog čvora, ugradnju,zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, malterisanje i uvođenje, zamenu elektro i vodovodnih instalacija, fasade i druge radove neophodne za dovršetak gradnje ili adaptaciju kojom bi se nepokretnost dovela u stanje u kojem obezbeđuje osnovne životne uslove za upotrebu i stanovanje.

Pomoć za rešavanje stambenih potreba izbeglica dodelom paketa građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja, mogu ostvariti oni koji su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekli status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe, i to:
– izbeglicama koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, formalnog ili neformalnog i
– ugroženim izbeglicama u privatnom smeštaju i bivšim nosiocima stanarskog prava, a koji su bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji, a sve prema utvrđenim kriterijumima ugroženosti.

Pomoć može da ostvari izbeglica i članovi njegovog porodičnog domaćinstva koji imaju boravište, odnosno prebivalište na teritoriji opštine, pod uslovima, merilima i u postupku koji su utvrđeni pravilnikom.

Rok za prijavljivanje je 25. januar 2017. godine.

Sve dodatne informacije o načinu konkurisanja i formulari se mogu naći na sajtu opštine Bečej.

Podsetimo da je opština Bečej, kao i još 52 lokalne samouprave, dobila je sredstva na konkursu u okviru petog i proširenja četvrtog potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica iz BiH i Hrvatske u Republici Srbiji.

–Dobili smo 270.000 evra za kupovinu građevinskog materijala i 220.000 evra za kupovinu stambenih objekata, rekao je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajnu kontribuciju Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име