Filmski festival Slobodna zona će na devetoj turneji posetititi više 40 gradova i opština u Srbiju. Projekcije su u Bečeju zakazane od ponedeljka 5. do četvrtka 8. maja u Gradskom pozorištu.

 

Na projekcijama tokom aprila, maja i juna gledaoci će imati priliku da vide izbor od sedam filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17.000 gledalaca. Na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film The Lunchbox indijskog reditelja Riteša Batre, ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca. Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, za glavnog junaka i naratora ima najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka. Ajkula, Taksista, Titanik, Mračni vitez su samo neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već spremni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu. Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti krug Feliksa van Groningena. Glavni junaci ove filmske melodrame potpuno su dva različita sveta. Didije je okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena je muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike. Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film Gangster te voli, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske. Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske. Prva stanica na turneji Slobodne zone je Leskovac, a odmah iza njega slede: Kragujevac, Zrenjanin, Lazarevac, Kruševac, Novi Sad, Gornji Milanovac, Darosava, Bečej, Dimitrovgrad, Požega, Užice, Vranje, Petrovac na Mlavi, Zaječar, Bajina Bašta, Vršac, Prijepolje, Subotica, Inđija, Sombor, Čačak,Pančevo, Šabac, Kanjiža, Bujanovac, Smederevo, Aranđelovac, Loznica, Novi Pazar, Ruma, Obrenovac, Bačka Palanka, Paraćin, Negotin, Ivanjica, Mokrin, Bor, Preševo, Sremska Mitrovica i Niš. Slobodna zona će u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti Nagradu za publiku. Nagrade se dodeljuju autorkama i autorima najbolje kritike/recenzije/kratkog eseja o jednom od filmova sa programa Turneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3.000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org. Rok za slanje radova je 20. jun.

Program i satnica u Bečeju

Filmovi Slobodne zone u Bečeju biće prikazani u velikoj sali Gradskog pozorišta, od ponedeljka 5. do četvrtka 8. maja. Na repertoru četiri večeri nalazi se po jedan film, a projekcije počinju u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Ponedeljak 5. maj, „The Lunchbox”

Utorak 6. maj, „Perveznjakov vodič kroz ideologiju”

Sreda  7. maj, „Prekinuti krug”

Četvrtak 8. maj,  „Gangster te voli”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име