Sa ciljem da se i žiteljima bečejskih sela ponude kulturni sadržaji Bečejsko udruženje mladih (BUM) u saradnji sa Festivalom „Slobodna zona” u narednom periodu organizovaće filmske projekcije. Iz BUM-a objašnjavaju da je prvo bilo zamišljeno da se filmovi gledaju na otvorenom, ali su ih u realizaciji toga omele vremenske prilike. Prva projekcija zakazana je u nedelju 14. septembra u Bačkom Gradištu na mesnom fudbalskom stadionu, a na repertoaru je ostvarenje reditelja Petera Kerekeša „Kako se kuvala istorija”.

 

 

O daljem programu „seoskog bioskopa”, koji osim u Bačkom Gradištu, treba da „gostuje” i u Bačkom Petrovom Selu, Radičeviću i u Mileševu tokom ovog i narednog meseca, navode iz organizacije, detalji slede uskoro.

I film na mađarskom deo „Seoskog bioskopa”

Vodeći računa o tome da ova svojevrsna manifestacija, odnosno njen sadržaj, budu dostupni i žiteljima mađarske nacionalnosti, a samim tim da bude i raznovrsnija, u saradnji sa Omladinskom grupom „Mladi za naše selo” iz Bačkog Petrovog Sela BUM će u tom mestu organizovati i projekciju iz opusa autora Zoltana Šifliša.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a prva u Bačkom Gradištu, ove nedelje, počinje u 20 sati.

 

Više o filmu „Kako se kuvala istorija“ na:http://www.cookinghistory.net/

Kako se kuvala istorija vodi nas na putovanje kroz ključne istorijske datume, objave ratova, bitke i mirovne sporazume. Film sačinjavaju portreti ratnih, vojnih kuvara iz svih krajeva Evrope, te njihov jedinstven i do sada neotkriven uticaj na tokove ratova. Naizmenično iščašene i uzbudljive anegdote zaboravljenih svedoka prošlosti oživljavaju dimenziju rata koja se ne može naći u udžbenicima i arhivama. Njihove priče ilustruju osećaj života i smrti na bojnom polju, kao i osećaje nade, čežnje i preživljavanja usred destrukcije i očajanja. Zasnovan na ličnim sećanjima kuvara, film osvetljava pozadinu „velikih istorijskih događaja” i predstavlja novi ugao gledanja na evropsku istoriju. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih – „Kako se kuvala istorija“ je fascinantna priča o prošlosti.

Nagrade i festivali

Specijalna nagrada žirija, Hot Docs 2009. Festival dokumentarnog filma Silverdocs 2009. Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2009.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име