Opština Novi Bečej trenutno radi popis stambenih zgrada, koji će do početka naredne godine, kao izveštaj, biti prosleđen nadležnom ministarstvu.

Stupanjem na snagu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada dana 31.12.2016. godine, postojeće stambene zgrade postaju stambene zajednice koje su u obavezi da se upišu u registar stambenih zajednica koji vodi opštinska uprava Novi Bečej.

Stambenu zajednicu, prema zakonu, čine svi vlasnici posebnih delova stambene, odnosno stambeno-poslovne zgrade, a obavezni organi stambene zajednice su: skupština i upravnik.

Stambena zajednica ima status pravnog lica, koji stiče trenutkom kada najmanje dva lica postanu vlasnici dva posebna dela – stana, poslovnog prostora.

U roku od 60 dana od dana sticanja svojstva pravnog lica stambena zajednica je obavezna da održi prvu sednicu skupštine na kojoj bira upravnika. Sednicu saziva lice koje je do donošenja ovog zakona vršilo dužnost predsednika skupštine stanara odnosno saveta zgrade, a u slučaju da takvo lice ne postoji, sednicu saziva bilo koji vlasnik posebnog dela zgrade.

Upravnik stambene zajednice ili lice lice koje ona ovlasti podnosi prijavu za upis stambene zajednice, upis ili promenu upravnika u roku od 15 dana od dana održavanja sednice skupštine, odnosno nastanka promene, koji se registruje i objavljuje u registru stambenih zajednica.

Upravnika stambene zajednice bira skupština stambene zajednice iz redova članova skupštine stambene zajednice na period od četiri godine, koji može biti ponovo biran.

Odlukom stambene zajednice, poslovi upravljanja stambenom zajednicom mogu biti povereni i profesionalnom upravniku zaključenjem ugovora između stambene zajednice i organizatora profesionalnog upravljanja, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u skladu sa zakonom i utvrđuje naknada za poslove profesionalnog upravljanja.

U slučaju da stambena zajednica ne imenuje upravnika na jedan od napred opisanih načina gradska uprava uvodi prinudnu upravu i imenuje profesionalnog upravnika, koji obavlja sve poslove upravljanja stambenom zajednicom do momenta imenovanja upravnika od strane stambene zajednice.

Potrebna dokumentacija za registraciju stambenih zajednica se može preuzeti na sajtu opštine Novi Bečej, kao i u kancelariji broj 33. Za sve informacije možete se obratiti registratoru stambenih zajednica na broj telefona 023/772-320 lokal 115.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име