Opština Bečej trenutno radi popis stambenih zgrada, odnosno objekata, koji će do početka naredne godine, kao izveštaj, biti prosleđen nadležnom ministarstvu.

Takva evidencija omogućiće i informaciju o tome u kakvom su stanju stambeni fondovi na teritoriji opštine Bečej, a to će biti osnov za kreiranje nacionalne strategije,  a potom i za lokalnu strategiju stambene podrške od koje bi građani koji žive u stambenim zgradama trebalo da imaju koristi.

-Osim popisa kolektivnih stambenih zgrada, odnosno broja stanova, imaćemo obavezu i da uradimo evidenciju u kom su stanju te zgrade, u smislu fasade, temelja, stabilnosti objekata. To moramo do marta poslati ministarstvu kako bi se usvojila strategija, a potom i lokalna koja će omogućiti planiranje, ali i apliciranje za sredstva kod inostranih fondova, za podizanje kredita, rekla je Milica Nešić načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo,komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Bečej.

Novi zakon o stanovanju doneo je novine kako vezano za skupštinu stanara, tako i za socijalno stanovanje.

-Kao i do sada, upravnika zgrada mogu izabrati iz redova vlasnika stanova. Profesionalni upravnici su tek krajnja obaveza, kaže Milica Nešić.

Opština Bečej je pripremila nacrt odluke o kućnom redu, koji sadrža elemente koje bi trebalo da imaju zajednice stanara, a koje sami mogu da osmisle i usvoje, ali tako da ne budu u suprotnosti sa zakonom.

Od namenskih sredstava, kako zajednice stanara, tako i kod apliciranja za sredstva kod opštine i drugih fondova, jer to ona može budući da je to pravno lice, moći će da se reše problemi, poput uređenja fasade, krova koji prokišnjava.

-Svi, kao i do sada, moramo da vodimo računa o svojim stanovima, ali o podrumu, krovu, stepeništu, biciklanu...navodi naša sagovornica.

Kako bi stanarima u zgradama približili novi zakon i obaveze koje propisuje, ali i mogućnosti koje otvara, a među njima su i korišćene opštinskog novca i novca inostranih fondova za obnovu fasada, krovova i stolari, odnosno podizanje energetske efikasnosti, opština će od oktobra organizovati sastanke u mesnim zajednicama.

Novi zakon o stanovanju pre svege se odnosi na stanare objekata koji imaju zajednički ulaz, gde postoji više od tri stana, zajedničko stepenište i krov…Na način na koji su treba da budu uređene stambene zgrade, treba da budu i poslovne u kojima postoji više od tri vlasnika objekata.

Opširnije u TV prilogu

Projekat „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име