Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nesigurnu. U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je porast broja registrovanih slučajeva, saopšteno je.

Dnevni broj registrovanih slučajeva u AP Vojvodini se tokom prethodne nedelje kretao u rasponu od 13 do 22. Međutim, u toku prethodnog dana registrovan je 41 novi slučaj među kojima je 20 iz Novog Sada, što ukazuje na očekivano pogoršanje epidemiološke situacije tokom jeseni, navodi Institut.

Kako se dodaje, dominiraju slučajevi sa blagom kliničkom slikom.

– U ovom trenutku je 265 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja porast u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 114, što je, takođe, porast u odnosu na prethodne nedelje. Prisutna je slična široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na potrebu striktnije primene mera zaštite i u narednim nedeljama, navode.

Aktivni slučajevi su prisutni u 32 od 45 opština u Vojvodini, a u 23 opštine je prisutno manje od 5 aktivnih slučajeva.

– Tokom šest nedelja septembra i oktobra, na teritoriji AP Vojvodine došlo je do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas. Od ove nedelje očekujemo trend rasta broja registrovanih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije, kao i prelazak u nepovoljnu situaciju u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Među obolelima, kako kažu, dominira radno aktivno stanovništvo.

– Nisu utvrđene promene u broju i načinu zaražavanja kod dece u odnosu na septembar. Registruju se pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta, koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja odnosno van škole. Nije registrovano prenošenje obolenja među decom u školskim uslovima, navode iz Instituta.

Institut poziva sve da „se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se nastavilo održavanje trenda obolevanja na niskim nivoima“.

Autor: N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име