Direktorka USAID misije u Srbiji sa svojim timom 18. novembra posetila je opštinu Novi Bečej. Nakon sastanka sa predsednikom opštine, Sašom Šućurovićem, usledio je obilazak plastenika.

Opština Novi Bečej pokrenula je 2013. godine program koji ima za cilj da pomogne mladima da otpočnu sopstveni biznis kroz uzgoj visoko profitabilnih povrtarskih kultura. Poljoprivredno-preduzetnički inkubatori omogućili su polaznicima da nauče kako da gaje povrće u plastenicima i na otvorenom polju. Aze El-Abd, direktorka USAID misije u Srbiji, kaže da je posetila opštinu Novi Bečej kako bi videla programe koje sprovode sa lokalnom samoupravom i kako bi razgovarala sa predsednikom opštine o tome kakvi su planovi ekonomskog razvoja opštine.

-Imamo odličnu saradnju sa opštinom Novi Bečej i divno je videti konačne plodove rada i naše saradnje. Kada je reč o mladim privrednicima, veoma je važno da imaju priliku za zaposlenje i da mogu da uspostave sopstveni posao i plasiraju svoje proizvode, rekla je direktorka USAID misije u Srbiji. Šućurović je naveo da je ovo treći projekat koji lokalna samouprava realizuje u saradnji sa USAID, kao i da je najvažniji.

-Ovo je primer dobre prakse. Naši mladi sugrađani su dobili šansu da se bave povrtarstvom. Ovo je prava prilika za ljude koji nemaju zemlje i koji ne mogu da se bave ratarstvom. Od njih četvoro, dvoje je uspelo da proširi proizvodnju. Konkurisali su kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, lokalna samouprava im je pomogla i proširili su proizvodnju. Nadam se da će kada istekne ovaj projekat, koji traje dve godine, u ove plastenike ući neki novi mladi ljudi i da će projekat biti nastavljen, kazao je Šućurović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име