Trebalo je da prođe šest decenija da se shvati da plovidba Tisom ima međunarodni značaj, a ne međudržavni, kako je to regulisano Sporazumom od 9. marta 1955. godine između Federativne narodne republike Jugoslavije i Narodne republike Mađarske.

Lane je pokrenuta inicijativa vlada dve susedne države, a ove godine započeta je procedura oko pripreme novog Sporazuma. Tim povodom formirana je radna grupe na nivou dve države za izmenu Sporazuma o plovidbi reke Tise. Prvo zasedanje međunarodne radne grupe održano je u letos Budimpešti, a drugo ovih dana u Bečeju. Lokalna samouprava u Bečeju želi spremno da dočeka momenat proglašenja Tise međunarodnom plovnom rekom. Već su usvojene pojedine opštinske odluke o korišćenju obale i vodenog prostora na teritoriji bečejske opštine.

Da Bečejci s nestrpljenjem očekuju potpisivanje pomenutog Sporazuma, potvrđuje činjenica da su već započeli saradnju na tu temu s bratskim gradom Čongradom u Mađarskoj, a i potencijalni partner u izgradnji banjsko-turističkog kompleksa iz Kuvajta, zainteresovan je za izgradnju marine na Tisi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име