Rodna ravnopravnost znači jednaku prisutnost i jačanje i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života. Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije predstavlja fundamentalno pravo za sve i od suštinskog je značaja za svaku demokratsku sredinu. Potpisivanjem Evropske povelje Opština Bečej je pokazala svojim građanima i građankama da je spremna da vodi računa o ravnopravnosti i poslala je važnu političku poruku svima u okruženju da je to vrednost za koju se zalaže.

Podsetimo da je lokalni parlament u Bečeju pred kraj 2016. godine usvojio Odluku o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.
Usvajanje povelje, odnosno potpisivanje, bitan je, ali tek prvi korak do rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, odnosno uspostavljanja istinskog sistema politika jednakih mogućnosti.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou je akt međunarodnog prava donet sa ciljem da opštinama i gradovima pomogne da u vršenju svojih nadležnosti obezbeđuju i unapređuju ravnopravnost žena i muškaraca, odnosno da u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije regulišu i upravljaju znatnim delom javnih poslova u skladu sa interesom lokalnog stanovništva.

Pravni osnov za potpisivanje Evropske povelje prvenstveno je sadržan u članu 15. Ustava Republike Srbije u kome se izričito kaže da: „Država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti“ kao i u Porodičnom zakonu, Krivičnom zakonu, Zakonu o radu, Izbornom zakonu, Zakonu o zabrani diskriminacije, Zakonu o ravnopravnosti polova.

Naši sagovornici o nizu pitanja u vezi sa rodnom ravnopravnošću na lokalnom nivou bili su Vladimir Jovanović i Rozeta Aleksov iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Jelena Brankov Čerevicki, koordinatorka za poslove iz oblasti rodne ravnopravnosti i sprovođenja politike jednakih mogućnosti opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име